Greška od 35 miliona dolara

General Motors moraće da plati kaznu od 35 miliona dolara zbog problema sa kontakt-bravom na pojedinim svojim modelima. Usled ovog nedostatka, dogodilo se više saobraćajnih nesreća u SAD kojima je poginulo najmanje 13 osoba.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

09:04

Default images

Zbog mogućeg kvara na kontakt-bravi, koji može dovesti do toga da se u vožnji isključi motor i blokira volan, GM je bio prinuđen da početkom 2014. povuče sa tržišta 2,6 miliona automobila. S obzirom da je General Motors tokom desetak godina prodavao vozila sa ovim defektom, direktorka kompanije, Meri Bara, u aprilu je saslušana pred američkim Kongresom.

GM će navedenu kaznu platiti američkoj Nacionalnoj agenciji za bezbednost saobraćaja (NHTSA), s obzirom da nije na vreme obavestila ovu organizaciju o bezbednosnom problemu na vozilima. Kako se navodi, to je najveća pojedinačna kazna koju je neki proizvođač automobila morao da plati NHTSA-u otkako ta agencija sprovodi istrage o slučajevima koji narušavaju bezbednost saobraćaja u Sjedinjenim Državama.

"Cilj nam je da se ubuduće znatno više fokusiramo na probleme bezbednosti i da postanemo lider u auto-industriji u toj oblasti", izjavila je Mari Bara i dodala da će GM iz ove situacije izaći kao jača kompanija.

Možda su u General Motorsu izvukli pouke iz čitave situacije, ali problemi za njih nisu završeni. Slučaj sa neispravnim kontakt-bravama istražuje Ministarstvo pradve, a kompanija će verovatno biti suočena sa brojnim tužbama oštećenih vlasnika automobila.

Pročitajte o najnovijem opozivu koji obuhvata 2,7 miliona GM vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: