Opelovi farovi koji ne zaslepljuju

Opel je prikazao mogućnosti LED Matrix tehnologije koju namerava da primeni na svojim automobilima u sledećih nekoliko godina. Novi LED farovi osmišljeni su da noćnu vožnju učine bezbednijom, tako što bi se sprečilo zaslepljivanje vozača dugim svetlima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

09:52

Default images

Sistem funkcioniše tako što farovi vozila šalju uobičajni svetlosni snop, sve dok automobil ne sustigne drugo vozilo koje se kreće u istom smeru.

U tom trenutku, kamera koja se nalazi na prednjoj strani automobila detektuje prisustvo drugog vozila i automatski prilagođava svetla LED farova.

Svetlosni snop se prigušuje samo u onom svom delu koji može da zaslepi vozača u automobilu ispred, dok jačina farova na periferiji snopa ostaje ista, kako bi put bio jasno osvetljen.

Sistem funkcioniše na isti način i kod vozila koja dolaze iz suprotnog smera.
Uporedni prikaz - pre i nakon aktiviranja LED Matrix sistema
U Opelu kažu da se svaki od novih farova sastoji od po četiri nezavisna LED svetlosna izvora, a da se svaki od ovih izvora može pojedinačno isključivati i uključivati.

Na taj način, LED Matrix sistem omogućava 256 različitih svelosnih podešavanja na farovima.

Pogledajte Opelovu demonstraciju funkcionisanja nove LED tehnologije:



Nova tehnologija još uvek je u fazi testiranja, a u Opelu očekuju da bi njena pojava na tržištu u sledećih nekoliko godina poboljšala bezbednost u uslovima noćne vožnje.

Pročitajte o novoj tehnologiji izrade sedišta koja je primenjena na Astri OPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: