Sukob Poršea i Folksvagena

Neslaganje između nemačkog proizvođača luksuznih automobila "Poršea" i radnika "Folksvagena" (VW) se produbljuju zbog toga što predstavnici zaposlenih strahuju da bi mogli da izgube uticaj ako "Porše" bude "progutao" VW. (Tanjug)

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2007.

17:34

Default images

Šef "Poršea" Vendelin Videking "ispalio je prvi hitac" početkom ovog meseca otkrivanjem plana o pruzimanuju VW, nemačkog auto-giganta u kome "Porše" već drži 31 odsto akcija.

Pojačavajući tenziju, Vindeking je stavio do znanja da ako njegov plan urodi plodom više neće biti "svetih krava" u VW, gde zaposleni uživaju sve pogodnosti uslova rada zahvaljujući povoljnom kolektivnom ugovoru, prenela je agencija AFP.

Finansijski direktor "Poršea" Holger Harter prošlog vikenda obelodanio je u jednom intervjuu da njegova kompanija nema nameru da uključi predstvanika VW u odbor direktora ukoliko dođe do preuzimanja.

Njegov komentar naišao je na oštar odgovor uticajnog sindikata IG metal, kao i članova radničkog saveta "Folksvagena".

Predsednik saveta Bernd Osterleh zatim je podigao tužbu s ciljem da blokira planirani spotrazum o učešću radnika koji bi stupio na snagu ako "Porše" uspe da poveća udeo u VW na više od 50 procenata.

Prema predloženom aranžmanu, radnici VW imali bi svega tri mesta u "Poršeovom" nadzornom odboru, jednako kao i zaposleni u "Poršeu", ali manje od 10 koliko ih trenutno kontroliše "Folksvagen".

Takav sastav je neprihvatljiv za Osterleha koji govori u ime 324.000 radnika WV. "Porše" ima svega 12.000 zaposlenih.

On je plan "Poršea" ocenio kao "šamar u lice" personalu VW i upozorio da se njime ozbiljno krše prava radnika i ugrožava proizvodnja.

Sindikat VW do sada je imao sporazum samo s jedinim akcionarom kompanije, vladom pokrajine Donje Saksonije koja je dužna da čuva i da brine o radnim mestima. Ako bi se prihvatio "Poršeov" predlog, sudbina zaposlenih zavisila bi isključivo od profitabilnosti.

Osterleh je izazvao negativna reagovanja i u pojedinim delovima zaposlenih u VW koji mu zameraju da se više bavi podelom vlasti, a manje pitanjima zaštite interesa zaposlenih.

Tužbu radnika WV prvi put će razmatrati sud u Štutgartu 24. oktobra, a Evropski sud pravde trebalo bi 23. oktobra da se izjasni povodom "Folksvagenovog zakona" koji sprečava svakog pojedinačnog akcionara da poseduje više od 20 procenta glasačkih prava u WV.

Ukoliko taj propis bude ukinut "Porše" će biti na dobrom putu da preuzme VW - najvećeg evropskog proizvođača vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: