Automobili

Subota, 01.07.2023.

12:55

Koja je idealna temperatura za vožnju: Ne preterujte sa hlađenjem automobila

Čak i kada je u vozilu 27 stepeni, za volanom postaje stresno. Rastu telesna temperatura i puls.

Izvor:

Koja je idealna temperatura za vožnju: Ne preterujte sa hlađenjem automobila
Foto: Pattaraphon Vinichai/Shutterstock

Kada su visoke spoljne temperature, vozači će potražiti osveženje u kabini vozila, ali sa "klimom" ne treba preterivati.

Nijedan ekstrem nije dobar, ni previsoka ni preniska temperatura. Ako je napolju 30 stepeni, ne postavljajte klima-uređaj na, recimo, 17 stepeni. Ovo nije zdravo i dobro, posebno kada izađete napolje u tropske uslove nakon duge vožnje.

Nemački auto-klub ADAC obično preporučuje temperaturu između 22 i 25 stepeni. Na taj način ćete ostati fokusirani tokom vožnje.

Ne usmeravajte vazduh na glavu ili telo, jer to može dovesti do upale. Usmerite dovanje u vetrobransko staklo.

Potrošnja goriva sa uključenom "klimom" jeste nešto veća, ali nemojte na tome štedeti. Čak i kada je u automobilu 27 stepeni, za volanom postaje stresno.

Povećavaju se telesna temperatura i puls, što smanjuje koncentraciju i sposobnost reagovanja.

Ako temperatura poraste sa 25 na 35 stepeni, rizik od udesa raste za 20 odsto. To bi bilo kao da vozite sa 0,5 promila alkohola u krvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: