Britanija: Zbog sve težih automobila, postoji rizik od urušavanja javnih garaža

Udruženje British Parking Association (BPA) upozorilo je na opasnost od urušavanja, posebno starijih višespratnih parkinga u toj zemlji.

Automobili

Izvor:

Utorak, 03.01.2023.

08:43

Britanija: Zbog sve težih automobila, postoji rizik od urušavanja javnih garaža
Foto: ben bryant/Shutterstock

Zbog električnih automobila, ali i SUV vozila opremljenih benzinskim i dizel motorima, ili hibridnim sistemima, današnji automobili imaju u proseku mnogo veću masu nego ranija.

U Velikoj Britaniji trenutno postoji oko 6.000 višespratnih parkinga. Većina je napravljena prema smernicama zasnovanim na prosečnoj masi putničkih automobila iz 1970-ih.

Najpopularniji model automobila u Britaniji u to vreme bio je Ford Cortina Mk3 koji je ima masu od 960 kilograma. Danas je, na primer, Tesla Model 3 (1.819 kg) teži skoro duplo više.

Novi Volkswagen Golf sa SUS motorom lako može da teži i 1.400 kilograma, piše Revijahak.

Osim toga, sve više ljudi se odlučuje za velike, teške SUV modele. Dakle, udruženje nije zabrinuto samo zbog ekspanzije električnih automobila.

Građevinski inženjer Kris Vaples iz BPA pita se koliko dugo će ovakvo stanje biti održivo.

"Kada znate prosečnu težinu električnih automobila, počinjete da se pitate da li su postojeći standardi dovoljni. Još nismo imali incident, ali pretpostavljam da je samo pitanje vremena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: