Kako prekratiti vreme tokom policijskog časa: Klasične epske scene sa reli staza VIDEO

Na sreću ljubitelja automobila i auto-moto sporta, Internet obiluje snimcima poput ovih.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

19:00

Kako prekratiti vreme tokom policijskog časa: Klasične epske scene sa reli staza VIDEO
Audi Quattro (Foto: Audi promo)

Takmičenje Grupe B u periodu 1982-1986. smatra se "zlatnim dobom" relija. Ove trke su bile izuzetno uzbudljive za gledanje uživo, pa su privlačile gomile posmatrača koji su često rizikovali svoje živote u pokušaju da zauzmu poziciju što bliže stazi.

Za reli automobile iz ove grupe nije bilo mnogo tehnoloških ograničenja, što je proizvođačima i timovima omogućilo da razviju veoma brza vozila koja su neretko imala i preko 500 "konja".
Lancia Delta S4 (Foto: Lancia promo)
Na vrhuncu moći, "zvezde" ovog takmičenja bile su legendarni automobili, kao što su Audi Quattro, Lancia 037, Peugeot 205 T16, Lancia Delta S4 i Renault 5 Turbo.

Pored ogromne doze adrenalina kod učesnika ali i publike, ove reli trke su nažalost generisale i bezbrojne incidente i neke tragične udese, poput onog u Portugaliji kada je četvoro ljudi poginulo a 31 povređen nakon što je Ford RS200 uleteo među posmatrače.
Lancia Delta S4 (Foto: Lancia promo)
Sve je kulminiralo 2. maja 1986. godine, kada je Henri Toivonen doživeo nesreću u svom automobilu Lancia Delta S4. U udesu je oštećen rezervoar sa gorivom, zbog čega se vozilo zapalilo, a Toivonen i njegov suvozač Serđo Kresto su nastradali u požaru.

Samo nekoliko sati kasnije, reli takmičenje Grupe B je zabranjeno i otišlo u istoriju.

Pogledajte kompilaciju snimaka iz ovog uzbudljivog takmičenja, a u komentarima možete navesti koji je vaš omiljeni model iz relija Grupe B:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: