Hoće ponovo da proizvode model star 30 godina

DeLorean DMC 12, automobil koji je prestao da se izrađuje pre više od tri decenije i koji svoju slavu duguje filmskom serijalu "Povratak u budućnost" (Back to the Future), mogao bi uskoro ponovo da počne da se proizvodi i to od originalnih delova.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

10:11

Default images

Veliki snovi teško umiru. Iako je originalna fabrika koja se nalazila u Belfastu zatvorena još 1982. kompanija DeLorean i dalje postoji u Teksasu.

Za ponovno oživljavanje sna Džona DeLoreana zaslužan je Stiven Vin koji je u SAD stigao iz Engleske osamdesetih godina dvadesetog veka.

Vin se u početku bavio servisiranjem modela francuskih i britanskih proizvođača, da bi zatim prešao na održavanje DeLoreana DMC 12.
Kada je 1997. imovina kompanije otišla na doboš, on je kupio praktično sve što je preostalo od inventara, uključujući tehničku dokumentaciju, oko 1.700 nedovršenih vozila i nekoliko miliona originalnih delova i komponenti predviđenih za ugradnju u nove automobile.

Kompanija se trenutno bavi servisiranjem, restaurisanjem i dorađivanjem DeLoreana koji u Teksas dolaze iz čitavog sveta.

Sledeći korak je proizvodnja do 500 novih automobila koji će biti izrađeni uglavnom od postojećih delova koji se nalaze na lageru.
Potpredsednik obnovljene kompanije DeLorean tvrdi da u skladištima poseduju preko 99% delova potrebnih za izradu modela DMC 12, dok se prema njegovim rečima ostatak lako može reprodukovati.

Na zalihama je i nekoliko hiljada specijalnih "gullwing" vrata, koja su inače veoma komplikovana za proizvodnju, što će olakšati proce izrade novog DeLoreana.

Pogledajte kratak film koji je snimila kuća XCAR u kompaniji DeLorean u Teksasu:



DeLorean može biti sve što poželite

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: