Da li i vas zbunjuje ova raskrsnica?

Iako regulisana semaforom, raskrsnica Karađorđeve i Crnogorske ulice ispod Brankovog mosta u Beogradu je atipična i može da zbuni vozače, naročito kada njom prolaze prvi put.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

12:43

Da li i vas zbunjuje ova raskrsnica?
Foto: B92

Zbog specifične regulacije Karađoređeve ulice u delu ispod Brankovog mosta, gde se dva saobraćajna smera razdvajaju usled suženja kolovoza zbog nosećeg stuba mosta, ukrštanje ulica nešto je složenija od klasične čevorokrake raskrsnice.

Naš čitalac Ivan, koji svakog dana prolazi ovim delom grada, kaže da tu često dolazi do problema jer vozači koji uđu u raskrsnicu nisu sigurni ko u njoj ima prednost.

Kao konkretan primer navodi vozila koja Crnogorskom ulicom dolaze iz smera Zelenog venca i nastavljaju pravo, prelaze preko šina i skreću levo u Braće Krsmanović. Tu nailaze na automobile koji se kreću Karađorđevom iz smera Kalemegdana, koji skreću desno, takođe u Braće Krsmanovića.

Problem se javlja kada ova vozila imaju crveno svetlo na semaforu uz uslovnu zelenu strelicu, pa neki vozači prolaze ne obazirući se na automobile koji u tom trenutku dolaze iz Crnogorske i kojima je na semaforu zeleno. Iako raskrsnica jeste specifična, da bi se izbegla bilo kakva potencijalno opasna situacija, dovoljno je samo poštovati Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i član koji se odnosi na semafore sa uslovnom strelicom.

U ovom konkretnom slučaju, vozači koji dolaze iz smera Kalemegdana, a imaju uslovnu zelenu strelicu, moraju najpre da propuste sce druge učesnike u saobraćaju, pa logično i automobile iz Crnogorske.

Šta kaže zakon?

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, Član 143.

(1) Semafor sa trobojnim svetlima može da ima dodatni svetlosni saobraćajni znak u obliku zelene strelice (uslovni znak).

(2) Znak iz stava 1. ovog člana označava da vozač može vozilom da prođe svetlosni znak samo u pravcu označenom strelicom i za vreme dok je upaljeno crveno ili žuto svetlo pri čemu mora da propusti sva vozila koja se kreću po putu na koji ulazi kao i da propusti pešake koji prelaze preko kolovoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: