Svetska premijera: Lamborghini Urus – supersportski SUV

Lamborghini je objavio fotografije i tehničke detalje dugo očekivanog SUV modela.

Podeli

Više fotografija Lamborghinija Urus možete pogledati u našoj Galeriji

Iako se italijanski proizvođač već jednom okušao u proizvodnji SUV vozila, model LM002 iz '80-tih ipak je nastao iz projekta klasičnog vojnog terenskog vozila i nije imao performanse supersportskog automobila. U tom smislu, može sa smatrati da je Urus prvi pravi supersportski SUV.

Po specifikacijama pogonske jedinice i po performansama on to svakako jeste. Treći velikoserijski model u gami Lamborghinija (pored Huracana i Aventadora) za pogon koristi 4.0 twin turbo V8 koji isporučuje 650 ks i 850 Nm.

Snaga se prenosi na sve točkove putem osmobrzinskog ZF automatskog menjača, dok je od Aventadora S preuzet sistem upravljanja na sva 4 točka.

Performanse Urusa su svakako impresivne za jedno SUV vozilo mase 2.200 kg – automobil iz mesta do stotke stiže za 3,6 s, od 0 do 200 na sat za 12,8 s, a maksimalna brzina iznosi 305 km/h.

Iako je twin turbo V8 za sada jedina pogonska opcija, Lamborghini je najavio da će Urus kasnije biti dostupan i sa plug-in hibridnim pogonom.

Kada je reč o raspodeli obrtnog momenta po osovinama, prednji točkovi Urusa standarno dobijaju 40%, a zadnji 60%. Međutim, ovaj odnos može se po potrebi menjati u datom momentu tokom vožnje, tako da se na prednju osovinu maksimalno može poslati 70%, a na zadnju 87% obrtnog momenta motora.

Sistem upravljanja na sva 4 točka funkcioniše kao i kod Aventadora S, što će poboljšati agilnost vozila i stabilnost u krivinama i prilikom skretanja, kako pri manjim tako i pri velikim brzinama.

Da bi snizio težište vozila koje je znatno više od klasičnih supersportskih automobila (dimenzije Urusa su D/Š/V: 5.112/2.016/1.638 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 3.003 mm), Lamborghini je turbo motor postavio veoma nisko.

Vozaču je na raspolaganju čak 6 predefinisanih režima vožnje, koje može da odabere u zavisnosti od vrste putne podloge, terena i veremenskih uslova: Strada, Sport, Corsa, Neve (za sneg), Terra (off-road) i Sabbia (za peščanu podlogu), plus individualno podesivi mod prigodno nazvan Ego.

Ako se izaberu Neve, Terra ili Sabbia, sistem oslanjanja je podešen tako da je automobil nešto izdignutiji, sa većim odstojanjem od tla, dok je kod modova Strada, Sport i Corsa ogibljenje optimizovano za sportsku vožnju po asfaltu ili tkračkoj stazi.

Kada je reč o dizajnu, Urus je zasnovan na istoimenom konceptu iz 2012, a spoljašnjost vozila je takva da će posmatrač koji i površno prati automobilsku industriju nedvosmisleno prepoznati da je u pitanju Lamborghini.

Praktično cela površina prednjeg branika pokrivena je maskom hladnjaka i otvorima za vazduh, a karoserija je oblikovana po uzoru na modele Huracan i Aventador, sa puno oštrih linija.

U farove su integrisana LED dnevna svetla stilizovanog “Y” oblika, koja donekle reflektuju dizajn prednjih svetlosnih grupa Aventadora, a sličan stilski pristup može se videti i na zadnjem delu automobila.

Italijanski proizvođač kaže da je izgled zadnjeg difuzora, sa 2 para simetrično postavljenih okruglih izduvnih cevi, inspirisan Lamborghinijevim trkačkim automobilima

Dizajn enterijera predstavlja kombinaciju luksuznih i sportskih elemenata. Kao i kod drugih Lamborghini modela, u kokpitu dominiraju detalji karakterističnog, šestougaonog oblika - takvi su između ostalog ventilacioni otvori, okvir ekrana multimedijalnog sistema, ali i dezen presvlaka na sedištima.

Što se tiče luksuznih sadržaja, tu su, recimo, prednja grejana sedišta koja su standardno podesiva u 12 smerova (opciono u 18).

Lamborghini se potrudio da korisnicim ponudi vrhunski ugođaj kada su u pitanju multimedijalni, odnosno audio sistem. Omogućena je integracija smartfon uređaja pomoću Apple CarPlay i Android Auto funkcija, Urus je standardno opremljen audio sistemom sa 8 zvučnika, a za one probirljivije, kao opcija se nudi premijum Bang & Olufsen 3D zvučni sistem sa 1.700 vati.

S obzirom da je automobil projektovan tako da osim vrhunskih performansi bude i funkcionalan i praktičan u svakodnevnoj vožnji, prtljažnik raspolaže sa 616 litara, a obaranjem zadnjih sedišta može se povećati na maksimalnih 1.596 litara – eto dočekasmo i to da prilikom prezentacije jednog Lamborghinija govorimo o veličini i karakteristikama prtljažnog prostora.

Kompanija očekuje da će svake godine prodavati oko 3.500 primeraka Urusa, čime bi se postojeća godišnja proizvodnja udvostručila (u 2016. ukupno je isporučeno tada rekordnih 3.457 automobila).

Prve isporuke planirane su za proleće 2018, a početna cena u Evropi iznosi oko 171.500 evra.

Aktuelno

Najtraženiji polovnjaci u 2017.

Ako ste se zapitali koji su to polovni automobili bili najtraženiji u Srbiji u protekloj godini, odgovor je jednostavan - potencijalni kupci najviše su se interesovali za vozila koja koštaju manje od 2.000 evra. Prema podacima koje je objavio sajt Polovni automobili ubedljivo najveći broj kupaca (48%) traži vozila upravo tog cenovnog razreda, što je najbolji pokazatelj trenutne kupovne moći naših vozača.

Aktuelno nedelja 31.12. 09:08 Komentara: 140

Može li snimak sa kamere u vozilu biti dokaz na sudu?

Postoje saobraćajne nezgode u kojima je vrlo teško dokazati šta se zapravo dogodilo, a praksa pokazuje da su kamere koje snimaju vožnju iz vozila vrlo korisne i da mogu poštedeti vozače niza vrlo ozbiljnih neprilika, kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Aktuelno utorak 26.12. 12:20 Komentara: 55

Autonomna vozila ili ne: Da li ćemo uopšte imati izbor?

Drumski saobraćaj je jedna od oblasti u kojoj Srbija prilično zaostaje za razvijenim svetom, pa je priča o samovozećim automobilima za mnoge od nas na nivou naučne fantastike. Ipak, savremeni trendovi u auto-industriji pokazuju da se najveći svetski proizvođači, ali i IT kompanije uveliko pripremaju za budućnost u kojoj će o postupcima u vožnji automobila odlučivati kompjuteri, a ne ljudi koji se nalaze u tim vozilima.

Aktuelno petak 22.12. 15:05 Komentara: 35
strana 1 od 10 idi na stranu