Pešaci kao muve bez glave, uvode se novi semafori

Vlasti u Sidneju, u Australiji, planiraju da semafore na pešačkim prelazima spuste na nivo trotoara, kako bi ih oni koji ne skidaju pogled sa svojih smartfon uređaja i ne gledaju kuda idu lakše uočili.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2016.

10:22

Pešaci kao muve bez glave, uvode se novi semafori

Pošto ne može da utiče na ponašanje sve većeg broja pešaka koji gledaju u ekrane mobilnih telefona dok šetaju gradom, pa čak i kada prelaze ulicu, vlada Novog Južnog Velsa uvešće do kraja godine na pojedinim sindnejskim raskrsnicama nove probne semafore. Ovi signalni uređaji biće postavljeni u nivou zemlje, pa će pešaci koji ne mogu da odvoje pogled sa ekrana smartfona lakše uočiti da li je na semaforu zeleno ili crveno svetlo.

Kako kažu u Centru za bezbednost saobraćaja u Sidneju, ova mera bi trebalo da poveća bezbednost pešaka, koji su najmanje zaštićena grupacija učesnika u saobraćaju, u slučaju nesreće.

"Pešaci su najranjiviji i u slučaju saobraćajne nesreće često smrtno stradaju ili dožive teške povrede. Zato moramo stvoriti saobraćajno okruženje u kome će biti zaštićeni, čak i kada opasnost nastupa zbog njihovog sopstvenog nemara", objašnjavaju u sidnejskom Centru za bezbednost.
Screenshot YouTube
Probni semafori koštaće 250 hiljada australijskih dolara, a trebalo bi da budu postavljeni na pet lokacija u najužem centru Sidneja. Ova inicijativa deo je bezbednosne kampanje tamošnjih vlasti koja ima za cilj da skrene pažnju na odgovornost ljudi za saobraćajne nesreće i nastradale na putevima.

Prema statističkom podacima, opasnost od pogibije pešaka na ulicama u u Novom Južnom Velsu znatno je porasla u poslednjih godinu dana. U 2015. poginuo je 61 pešak, što je za 49% više nego u prethodnoj godini.

Kako bi zaštitili nepažljive pešake, slične semafore u aprilu su uvele gradske vlasti nemačkog Augsburga: Šta mislite o ovim semaforima i da li smatrate da bi i u našim gradovima trebalo uvesti nešto slično?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: