Mikrodermoabrazija P&O i još ponešto

Zagađenje, stres, klimatski i vremenski uslovi kao i i ostali faktori ostavljaju brojne promene na koži. One zahtevaju različitu negu kože i različite tretmane. Vidljivi znaci starenja/prve bore  počinju već u 25. godini života kao posledica usporavanja prirodnih regenerativni procesa. Od 45. koža naglo stari kako zbog hormonalnih promena tako i zbog sve manje mogućnosti odbrane od destruktivnih procesa. Organizam sporije proizvodi kolagen i elastin, dermis i epidermis se stanjuju, a mreža kapilara slabi. Koža postaje opuštenija  sa sve više bora, mrlja, ožiljaka, i raznih drugih promena.

Piše: Jasmina Gavrilović feat. Dr Jegda Novković, specijalista dermatovenerolog, ordinacija EPIDERM

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2007.

18:38

Default images

S obzirom da nisam pobornik hirurških (u pitanju je čist strah) pokušala sam da pronađem neki nehirurški metod za opravak, podmlađivanje i održavanje fiziološki mlade i lepe kože.

Mikrodermoabrazija je klinički metod progresivne abrazije površine kože mikrokristalima koja je u stanju da reši dobar deo problema koji nastaju na koži lica. Doktorka Jegda Novković, specijalista dermatovenerolog je bila ljubazna da mi odgovori na neka najbitnija pitanja. Evo šta sam saznala.
Šta je mikrodermoabrazija? 

Mikrodermoabrazija je procedura površnog otklanjanja stratum korneuma i efikasne redukcije finih linija bora oko očiju, fleka na licu i sitnih bubuljičnih ožiljka. Ovom procedurom stimuliše se obnavljanje kožnih ćelija i stvaranje kolagenih vlakana. Zasnovana je na dejstvu mikrokristala koji se sistemom aspiracije nanose na kožu, vršeći pri tom piling i čineći kožu glatkom. Rezultati su konzistentni i trajni. Koža se nakon tretmana brzo i vidljivo poboljšava, a pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Kako se obavlja tretman? 

Tretman podrazumeva površnu plitku abraziju epiderma kože. Mikrodermoabrazija može da se kombinuje i sa hemijskim pilingom, što pojačava dejstvo. 

Koliko dugo traje jedan tretman i kolko ih je potrebno obaviti? 

Tretman traje oko 30 minuta s tim što je potrebno uraditi u proseku 4 tretmana  u razmaku od 2 do 3 nedelje.
Koje probleme rešava? 

Mikrodermoabrazijom stimuliše se obnavljanje ćelija kože i stimuliše stvaranje kolagenih vlakana čime koži daje jedan opšti svež, zdrav izgled.

Ovom metodom moguće je uspešno rešiti brojne probleme: 

- suncem oštećenu kožu
- hiperpigmentacija
- staračke pege
- ožiljke kao posledica akni
- revizija manjih ožiljaka
- proširene pore
- pliće bore 

Da li je tretman bolan? 

Tretman je bezbolan i obavlja se bez lokalne anestezije. 

Da li postoje preduslovi za obavljanje tretmana? 

Predeuslov za obavljanje tretmana je da koža bude zdrava i neosetljiva. 

Da li je potrebno lice pripremiti nekom vrstom posebne kućne nege? 

Pacijentkinja treba da ima čisto lice bez šminke i bez stavljanja bilo kakvih krema pre samog tretmana.
Da li se lice sme izlagati suncu i kad? 

Posle tretmana lice se ne sme izlagati suncu zbog iritacije i stvaranja dodatnih pigmentacija. Nakon smirivanja lica od nekoliko nedelja ono se može izložiti suncu. 

Koliko često ga je preporučljivo raditi?  

Dva puta godišnje.

Koliko traje oporavak, za koliko se povuče crvenilo? 

Oporavak, u zavisnosti od kože samog pacijenta, traje od 1 do 7 dana, za koje vreme se i crvenilo povlači. 

Opasnosti nestručne mikrodermoabrazije? 

Ukoliko mikrodermoabrazija nije stručna može doći do oštećenja kože kao i do izostanka rezultata.

Još ponešto...

Takođe, ne zaboravite na tekuće godišnje doba koja ne više načina utiče na kožu. Lojne žlezde proizvode lipide, masne supstance koje pomažu koži da sačuva vlažnost i gipkost,  ali vlaga u koži stalno isparava, a pranjem odstranjujemo lipide, što vodi u dodatno isušivanje.
Tokom zime koža izložena suvom, toplom vazduhu u prostorijama i hladnom zimskom vazduhu napolju. Kada je vazduh suv (grajanje), koža gubi još jednu mogućnost da nadohnadi vlagu. Suv vazduh kao i toplo tuširanje utiču da koža postane suva i iritirana.

Da bi sačuvali lice od zime i svega onog što ide uz nju preporučuje se korišćenje mlake vode tokom umivanja i blagih tonika za čišćenje lica. Smanjite umivanje na jedanput dnevno i to u popodnevnim časovima jer će vam koža ostati čista tokom noći. Tokom zime zamenite tonike za lice sa kremama za čišcenje lica za suvu kožu.

Ne zaboravite da, ako imate masnu kožu to još uvek ne znači da ne treba da koristite hidrantne kreme.

Ukoliko koristite kreme koje sadrže retanol zbog akni, masne kože, protiv sitnih bora i staračkih mrlja koža će se zimi više sušiti i tada je potrebno konsultovati dermatologa da formula koju koristite bude hidrantnija.

Takode zimi treba pažljivo koristiti preparate koji sadrže alfa-hidroksi kiselinu. Oni imaju za cilj da odstrane gornji sloj kože ostavljajući novi sloj bez zaštitie od zimskog sunca i vetrova.
Kad smo već kod sunca, krema za lice obavezno mora sadržati SPF 15, jer je ono i zimi jednako opasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: