Preminuo gitarista čuvene grupe

Gitarista "Dire Straits"-a Džek Soni preminuo je u 68. godini.

Život

Izvor: B92

Petak, 01.09.2023.

08:25

Preminuo gitarista čuvene grupe
Foto: Profimedia

Britanska rok grupa objavila je vest na X-u (bivši Tviter), napisavši "Džek Soni, počivaj u miru“ pored fotografije muzičara.

Sonija su nazivali "drugim gitaristom u Dire Straitsu“ nakon što su bend 1977. osnovali Mark i David Knopfler, John Illsley i Pick Withers.

Upoznao je braću Nofler dok je radio u muzičkoj prodavnici na Menhetnu, a kasnije je otputovao u London da poseti njihov dom. Pozvan je da se pridruži bendu 1984. i bio je član kada je album Brothers In Arms iz 1985. dostigao svetsku slavu.

Album je proveo 14 nedelja na prvom mestu britanske liste albuma i devet nedelja na američkoj listi Bilbord 200, sa nekim od najpoznatijih hitova benda, uključujući Walk Of Life, Money For Nothing i Brothers In Arms.

Muzičarova web stranica opisala ga je kao "pisca, muzičara, nomadskog pripovedača, oca i dedu koji je primio k srcu stvarnost teško naučene lekcije da je život kratak".

"Prigrlio je filozofiju da živi dobro i živi sada u potrazi za stvaranjem nezaboravnih trenutaka s prijateljima i porodicom. I on je onaj koji zna koliko je važno grliti ih dok možete... jer sutra se nikad ne zna", nastavlja se.

Nakon što je napustio Dire Straits, Soni je nastavio da se bavi muzikom, vraćajući se bendu koji je osnovao kasnih 1970-ih, The Leisure Class. Takođe se redovno pojavljivao sa drugim bivšim članovima Dire Straitsa u projektu Dire Straits Legacy.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: