"Armagedon" zvani Barbarosa: Najveća vojna akcija u istoriji

Nemci su na granicu sa SSSR postavili četiri miliona vojnika, 3.500 tenkova i 2.770 aviona. Nemačke vojne jedinice započele su opšti napad na SSSR u tri sata i 15 minuta 22. juna 1941.

Život

Izvor: Express.hr

Četvrtak, 22.06.2017.

19:40

Foto: Gettyimages

Na današnji dan počela je Operacija Barbarossa, najveća vojna akcija u istoriji ratovanja. SSSR se našao u potpunom rasulu kada je invazija počela. Rusko zapovedništvo izdalo je direktivu broj 1 u kojoj se invazija shvatila kao "pogranični incident" i naredilo jedinicama da ne uzvraćaju paljbu dok se diplomatski ne reši sukob.

Generali su u panici probudili Staljina koji u sedam sati i 15 minuta izdao direktivu broj 2 kojom se proglašava "opšti napad na sovjetske vojne snage" i naređuje "protivnapad koji bi potisnuo neprijatelja do granice".

U 9 sati Staljin izdaje direktivu broj 3 koja naređuje opšti protivnapad nezavisno od ranije granice.

Sve tri direktive u samo nekoliko sati predstavljaju put od opšte nesvesnosti do spoznaje da je počeo epohalni sukob. Staljinova iluzija o prijateljstvu s Nemačkom se ekspresnom brzinom raspala.

SSSR je bio potpuno nespreman za ovaj napad. U zapovedništvu prisutni Staljin i maršal Timošenko očekivali su da će Crvena armija potisnuti napadače preko granice. Ipak, realnost je bila drastično drugačija. Na terenu su snage Crvene armije bile potpuno izgubljene.

Dobro upoznati s položajima Crvene armije zbog ranijeg vazdušnog izviđanja, Nemci su zasuli celu granicu artiljerijskom vatrom i "zapalili" liniju od Baltika do Crnog mora.

Nemačko ratno vazduhoplovstvo s 2.770 aviona počelo je odmah sistematski da bombarduje aerodrome i uništili su gotovo kompletne sovjetske vazdušne snage. Nemački zapovednici jednostavno nisu mogli da veruju kolike gubitke nanose Sovjetima bez ikakvih značajnijih sopstvenih gubitaka. Pred sam početak invazije nemački komandosi prekinuli su većinu telegrafskih veza u sovjetskoj pozadini uz granicu tako da direktive iz zapovedništva nisu ni stigle do mnogih trupa.

Tenkovi su protutnjali granicom bez ikakvog važnijeg otpora. Crvena armija počela je da kolabira. Jedinice su se predavale jedna za drugom. Celi sovjetski front se srušio za samo nekoliko sati. Među Silama Osovine zavladala je opšta euforija.

Hitler u pismu Musoliniju - kojeg nije ni obavestio da će napasti SSSR - piše kako sada može lakše da razmišlja kada je u ratu s ideološkim protivnikom. Za 20 dana Sovjeti su ostali bez 740.000 vojnika od čega se 680.000 opkoljenih predalo.

Za šest meseci ratovanja, Sovjetski Savez izgubio je gotovo kompletnu predratnu vojsku. Crvena armija prijavila je više od četiri miliona žrtava i ostala je bez 20.000 tenkova i 21.000 aviona. Njena snaga kao najjače vojne sile sveta bila je slomljena. S druge strane, Nemci su ostali bez 850.000 vojnika, a izgubili su 2.800 aviona i više od 2.400 tenkova.

Nemačke armije zauzele su Zapadnu Ukrajinu i Belorusiju i stigle do Lenjingrada, blizu Moskve i severno od Krima. Nemački napad iz Norveške prema luci Murmansk je međutim propao.

Kada je počela jesen, ruski putevi i loša infrastruktura postali su blatne kaljuže pa je napredovanje moralo biti privremeno obustavljeno. Na kraju se ispostavilo da, iako je Nemačka SSSR-u nanela astronomske gubitke, pobeda nije postignuta jer nijedan od glavnih ciljeva Operacije Barbarosa nije bio ostvaren, osim zauzimanja Ukrajine. Rat je tek trebalo da bude odlučen, dok su s prvim minusima putevi postajali prohodni i počinjala Bitka za Moskvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: