Primili smo čudne signale iz dubokog svemira

Brzi radio-impulsi iz kosmosa zbunjuju naučnike još od vremena kada su ih prvi put detektovali pre 10 godina.

Život

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 03.04.2017.

19:26

Primili smo čudne signale iz dubokog svemira
Foto: Thinkstock

Neki sugerišu da ti misteriozni impulsi mogu biti znak da vanzemaljci pokušavaju da komuniciraju s nama, ali takvih potvrda nema. Zasad, pouzdano znamo samo to da potiču iz dubokog svemira.

Brzi radio-impulsi su radio-emisije koje se javljaju povremeno i nasumično, zbog čega se teško detektuju i proučavaju. Potpuna je nepoznanica odakle tačno potiču i šta bi moglo proizvesti tako kratke i oštre signale.

"Najbizarnije objašnjenje je da je reč o vanzemaljskim porukama", kaže profesor Metju Bejls sa tehnološkog univerziteta Svinburn u Melburnu, koji je doprineo novom istraživanju.

On je sa kolegama sa Nacionalnog univerziteta Australije detektovao impulse uz pomoć radio-teleskopa Molonglo postavljenog u blizini Kanbere.

Koristeći specijalne softvere koji filtriraju ključne informacije u izobilju podataka koje prikuplja moćni Molonglo, naučnici su otkrili moguće lokacije za tri brza radio-impulsa.

Sva tri su u dubokom svemiru, ali jedan od njih možda potiče iz jedne galaksije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", a daljim istraživanjima trebalo bi da otkrijemo odakle zaista potiču misteriozni signali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: