Priča o poslednjem opančaru (VIDEO)

Opančarstvo je još jedan od starih zanata koji u Srbiji nažalost odumiru. Svrljižanin Predrag Nikolić jedan je od retkih koji čuva tradiciju izrade srpskog opanka.

Život

Izvor: B92

Subota, 11.03.2017.

21:45

Priča o poslednjem opančaru (VIDEO)
Foto: Screenshot

Nekada je svaka kuća u svrljiškom kraju imala bar jednog opančara. Danas ovaj neizostavni deo srpske narodne nošnje na jugu Srbije izradjuje samo jedan čovek. Deda mu je bio opančar, ali je Predrag Nikolić zanat učio sam. Želeo je, kaže, da od zaborava sačuva deo srpskog folklora.

“Prvo je to važno za očuvanje naše tradicije, našeg postojanja. Moramo da se držimo toga, da imamo nešto svoje što vredi”, kaže Nikolić.

Da napravi par dobrih opanaka, koji mogu da traju i ceo vek, potrebno mu je bar pet sati. Šilo, igla, čekić, makaze, dobra koža i mnogo strpljenja. Kaže, iako je tehnologija napredovala, on sve radi ručno, kao nekada.

“Ova koža može da se se seče mašinama, da se naprave alati,ovo može da se kroji, a pletenje i ostalo mora da odradi čovek, i to se neće promeniti, mislim da neće postojati mašina koja će da izveze opanak, to je nemoguće”, dodaje.

Opanak, kaže majstor Peka, ima svoju specifičnu lepotu, ali je i udobna i zdrava obuća, pa ga i danas mnogi traže, i to ne samo kao suvenir.

“Opanke kupuju mladi, u poslednje vreme nose bez kaiša i kljuna, kupuju folklorna društva, turisti sa strane, oni najviše kupuju”, objašnjava.

Predrag Nikolić jedan je od retkih koji u rukama ima čak pet zanata. On je i obućar, tašner, kožar i majstor za izradu ortopedskih pomagala. Uglavnom je samouk, a mušterije kažu - nema mu ravnog u ovom kraju.

“Ne radim zato što moram nego zato što volim , jedini uspeh za bilo koji zanat je da volimo ono sto radimo”, s ponosom ističe zanatlija.

I dok svoje opančarsko umeće Nikolić, za sada, prenosi samo svom bratancu, nada se da će još neko poželeti da od zaborava sačuva ovaj važni deo srpske tradicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: