Sve što želite da znate o Tolkinu

Festival epske fantastike "Tolkien vs. Dungeons & Dragons" biće održan u beogradskom Domu omladine 22. januara od 14 do 22 sata.

Život

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

11:32

Sve što želite da znate o Tolkinu

Januarski festival fantastike je (tradicionalno) posvećen JRR Tolkinu (JRR Tolkien) tako da će glavna tribina biti bazirana na Silmarilionu (The Silmarillion), a deo konvencije koji se odnosi na društvene igre biće posvećen igri Dungeons & Dragons. Festival će biti održan 22. januara, u nedelju, sa početkom od 14h u prostorijama Doma omladine Beograda.

Pored tribina i predavanja koji su posvećeni Tolkinu, naravno, biće i ostalih tribina i prezentacija društvenih igara koji su posvećene različitim temama epske fantastike. Ova konvencija biće posebno posvećena prezentaciji nove, pete edicije Dungeons and Dragonsa (igra će moci da se isproba i igra tokom konvencije).

Društvene igre i turniri:
  • Dungeons and Dragons
  • Warhammer Fantasy
  • War of the Ring
  • The Lord of the Rings Risk


Najave tribina i predavanja:

''The Silmarillion i JRR Tolkien'' (Marko Vasić i Marko Miranović)

Glavna tribina na festivalu fantastike posvećena je knjizi Silmarilion i Tolkinu. Tribina se satoji iz dva dela. Prvi deo tribine zamišljen je tako da se slušaoci mogu upoznati sa elementima koje je Tolkin koristio kao motive i inspiraciju da isplete konce sopstvene mitologije u Silmarilionu, a koji su potekli sa različitih strana kao što su: nordijska mitologija, Biblija, velški i finski epovi. Drugi segment tribine posvećen je različitim verzijama i istorijatu pisanja Silmariliona. Nisu sve verzije iste, mnogo toga se promenilo, dodalo ili izgubilo između prve i poslednje verzije. Kroz ovaj deo tribine slušaoci će moći da se upoznaju sa događajima, mestima i ličnostima koje su nastali i nestali između prve i zadnje verzije Silmariliona.

''Epikomedija'' (Nenad Skarfinger Grujić i Marko Miranović)

Svi ste uživali u čudesnim i uzvišenim avanturama svojih omiljenih junaka u fantazijskom svetu, bilo da je to Gospodar Prstenova, Hari Poter, Igra prestola ili nešto sasvim deseto. No, kad našim junacima dojadi teret svih tih epskih i odgovornih zadataka, tad dolazi do nečeg krajnje neočekivanog. U ovom programu videćete odabrane primere šta se desi kad se epika spoji sa komedijom. Uglavnom, držite verižnjače i spremite šećera i vode, trebaće vam! Vaši domaćini u ovom programu biće Marko Despot Miranović i Nenad Skarfinger Grujić.

Epska fantastika i Heavy Metal ''Power of thy Sword'' (Aleksandar Petrović Celtic, Marko Miranović, Srđan Branković, Miloš Đurović, Dušan Marković)

Na jednom od prethodnih festivala smo tek pokrenuli ovu temu, a sada je red da se ozbiljnije pozabavimo bendovima i albumima koji su glavni predstavnici spoja epske fantastike i heavy metala (Manowar, Blind Guardian, Helloween, Rhapsody, Crimson Glory, Summoning, Bal-Sagoth, Dragonland...). Ovom prilikom ćemo predstaviti deset najbitnijih albuma koji su obeležili spoj metal muzike i epske fantastike.

"Warcraft: kosmologija, mitologija i civilizacija" (Vladimir Stanković)

Ovu tribinu posvećujemo fascinantnom i ogromnom svetu popularne igračke franšize "Warcraft", koja je u poslednjih nekoliko godina obuzela čitavu gejmersku populaciju. Prenošenjem na bioskopsko platno, magija Warcraft-a dotiče srca miliona, a termini kao što su "Horda" i "Alijansa" ulaze i u rečnike ljudi koji nikada nisu igrali igru. Vreme je da se upoznamo sa kompleksnom pozadinom ove moderne bajke, ulazeći u tajne nastanka mitskih svetova kao što je Azerot, mitologije i porekla rasa koje ih naseljavaju, religijama, verovanjima i kulturama koje u njima vladaju. Sve to ćemo sagledati i kroz jedno filozofsko pitanje: da li je svet Warcraft-a neki daleki i nestvaran, fantastičan svet - ili je zapravo svuda oko nas?

Gotski horor ''Od Karmile do Drakule'' (Dimitrije Stevanović, Marko Vasić, Milos Đurović, Miloš Petković, Marko Miranović)

Tribina je posvecena klasicima onog što se danas podrazumeva pod gotskim hororom (Edgar Alen Po, Lovecraft, Bram Stoker, Šeridan LeFaun). Tribina nudi svojevrsno putovanje kroz područije klasičnog, gotksog horora koji je obelezio nekoliko prethodnih vekova. Predavanje podrazumeva posebne osvrte na najznačanija dela i pisce iz ovog pravca. Posebno ćemo se ostvrnuti i na ekranizovanje nekih od ovih dela, te predstaviti najzanimljivije filmove koje su bazirani na različitim elementima gotike i horora, novelama i knjigama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: