Misterija: Nestala tri broda sa dna mora

Međunarodna istraga pokrenuta je zbog misterioznog nestanka tri holandska ratna broda iz Drugog svetskog rata koji su nestali sa dna Javanskog mora u blizini obale Indonezije.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.11.2016.

18:10

Misterija: Nestala tri broda sa dna mora
Foto: Wikimedia Commons

Holandsko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su ostaci dva broda, uništena 1942. godine, potpuno nestali. Veliki delovi trećeg broda takođe nedostaju.

Amateri pronašli brodove

Ostatke brodova su prvi put našli amaterski ronioci 2002. godine ali nedavna ekspedicija povodom 75. godišnjice bitke na Javanskom moru otkrila je da su brodovi nestali. Sonarskim pregledom utvrđeno je da su tragovi brodova još na dnu mora, ali sami ostaci brodova su nestali, piše britanski "Gardijan".

"Ostaci HNLMS De Ruytera i HNLMS Java potpuno su nestali. Veliki delovi HNLMS Kortenaera takođe nedostaju", rekli su Holanđani. Sva tri broda potonula su tokom bitke na Javanskom moru u februaru 1942. godine.

Britanska, američka, australijska i holandska mornarica uzaludno su pokušavale da se suprotstave nezaustavljivom japanskom napredovanju. Bila je to jedna od najkrvavijih bitaka u tom delu sveta, a saveznici su izgubili šest brodova i više od 2.000 mornara. Japanci su izgubili jedan brod i manje od 40 mornara je ubijeno. Više od 900 Holanđana je poginulo, a oko 250 Indonežana holandskog porekla im se pridružilo u vodenom grobu. Olupine brodova proglašene su svetim ratnim grobljem. "Istraga je pokrenuta kako bi se ustanovilo šta se dogodilo s olupinama. Skrnavljenje ratnih grobova ozbiljan je prekršaj", dodali su iz holandskog ministarstva obrane.

Groblje brodova

Mora oko Indonezije, Singapura i Malezije su prava groblja brodova i pretpostavlja se da na dnu leži više od stotinu brodova i podmornica uništenih tokom Drugog svetskog rata. Godinama su skupljači otpada krali delove brodova i prodavali ih u staro gvožđe. Ronilačka škola u Maleziji prošle godine ispričala je za "New Straits Times" da olupine brodova sistematski uništavaju ljudi koji se pretvaraju da su ribari. Eksplozivima bi rastavljali brodove i izvlačili metale.

I američka vojska otkrila je da je neko neovlašćeno ometao poslednje počivalište šeststotinak mornara na USS Hjustonu, takođe u Javanskom moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: