Kako meštani sela kod Despotovca čuvaju istoriju od zaborava

Meštani despotovačkog sela Miliva bogatstvo svog kraja brižno čuvaju. Od svojih sredstava finansirali su rekosntrukciju crkve iz 15. veka, a brižno vode računa i o arheološkim nalazištima, koja se nalaze u njenoj okolini.

Život

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

15:55

Kako meštani sela kod Despotovca čuvaju istoriju od zaborava
Foto: Screenshot

Selo Miliva kraj Despotovca jedno je od najstarijih u Gornjoj Resavi. U povelji kneza Lazara nalaze se prvi zapisi o njemu. Milivski čuvari istorije rešili su da rekonstruišu crkvu iz 15. veka i istraže iskopine pored nje. Rekonstrukcije su započete 1998. sa željom da naredne generacije ne zaborave istoriju rodnog kraja.

Pored crkve, iz vremena kneza Lazara i despota Stefana, meštani su otkrili temelje konaka, koji ukazuju na to da je, na prostoru Milivske klisure, zapravo bio manastir. Na inicijativu meštana istraživanje lokaliteta su izvršili arheolozi.

Predmeti nađeni na ovom terenu datiraju iz 14. i 15. veka. Pronađeni su keramički predmeti, kovani ekseri i mesta za ognjište. Svi predmeti čuvaju se u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

U staroj crkvi se sada održavaju krštenja i venčanja. Događa se, da trud posvećenih meštana, uništavaju posetioci, koji bacaju smeće i razbijaju rasvetu. Milivci to brzo sređuju i nastoje da oplemenjivanjem prostora na naruše njegovu prirodnu lepotu.

Rekonstrukciju crkve građenu mobom finansijski su pomogli ljudi iz dijaspore. Izvor reke Milivke, koji se nalazi tik do crkve, meštani brižljivo čuvaju i ukazuju na lepotu pećine, kao dodatnom ukrasu kraja. Za naredni period Milivci planiraju da izgrade staze i dodatno istraže okolinu bogatu istorijom petnaestog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: