Erdoganova žena: Harem je bio škola za žene

Emina Erdogan, supruga turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, opisala je hareme osmanlijskih sultana kao „školu za pripremu žene za život“

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2016.

21:15

Erdoganova žena: Harem je bio škola za žene
Foto: Thinkstock

Emina Erdogan, supruga turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, opisala je hareme osmanlijskih sultana kao „školu za pripremu žene za život“.

Taj komentar je dala samo dan pošto je njen suprug izazvao proteste u Turskoj izjavom da smatra da je „žena iznad svega majka“, u govoru koji je održao za Međunarodni dan žena, prenosi britanski "Gardijan".

Usledile su kritike da Erdoganova vlada pokušava da nametne striktne islamske vrednosti u Turskoj i smanji civilna prava žene.

„Harem je bio škola za članice osmanlijske dinastije i edukativna ustanova za pripremanje žene za život“, rekla je prva dama Turske na jednom zvaničnom događaju u Ankari, prenose lokalne TV stanice.

Predsednik Erdogan je ranije kritikovan za pozivanje Turkinja da imaju najmanje troje dece i za ograđivanje od napora da se kontrola rađanja proglasi „izdajom“.

On i prva dama redovno ističu svoju odanost islamskim principima i vrednostima starog Osmanlijskog carstva, na čijim ruševinama je nastala moderna turska država 1923. godine.

izvor: rts

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: