VICE: U istočnoj Srbiji grobnice su kao kuće

"Za nekog kome su groblja maltene fetiš, kao što je moja malenkost, istočna Srbija, konkretno Timočka krajina, još konkretnije selo Osnić kod Boljevca je idealna destinacija."

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2016.

12:30

VICE: U istočnoj Srbiji grobnice su kao kuće

Na dva tamošnja groblja se, pored običnih grobova sa izrezbarenim starinskim krstovima i novim, „fabričkim", nalaze i nesvakdidašnje grobnice poput kućica. Čitava malecka naselja u tišini što se prostire u nedogled.

Neke od njih su kao iz bajke „Ivicа i Maricа", neke solidno zidane od cigle, a neke nalik brvnarama. A sve pitoreskne, naoko ničim tu pripadajuće.

Ovaj običaj je drugačiji od podizanja luksuznih kapela na Mokroluškom groblju i sličnim grobljima nadomak gradova. Ovde, u Osniću, običaj datira s početka devedesetih prošlog veka, a mislim da je povezan sa vlaškim verovanjem da čovek vaskrsava i telom, kao i dušom, pa nakon smrti potrebuje odela, hranu, svakodnevne rekvizite kao što su tašna ili naočare, pa zašto bi krov nad glavom bio iznimka?

Preostali deo teksta možete pročitati na sajtu vice.com

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: