NASA predstavila odelo koje će astronauti nositi na Marsu

NASA uopšte nema vremena za čekanje kada je reč o sve naglašenijem razvoju programa za osvajanje Crvene planete.

Život

Izvor: B92

Subota, 14.11.2015.

11:13

Default images
Foto: NASA

Američka svemirska agencija predstavila je dve nove vrste odela za astronaute koji će biti korišćeni na putu ka Marsu, ali i na samoj planeti kada tamo ljudska posada napokon sleti. Odela nose radne nazive PXS i Z2, a trenutno se nalaze u fazi naprednih prototipa.

PXS je istraživačko odelo koje je predviđeno za oblačenje prilikom izlaska iz letelica tokom putovanja ili tokom orbitiranja oko Zemlje ili Marsa. Odelo je prilagođeno dugotrajnom boravku u vakuumu svemira. Takođe, dizajneri su odelo dodatno oslobodili od opreme koja je otežavala mobilnost astronauta.

Mnogi delovi odela su napravljeni pomoći 3D printera tako da može biti prilagođeno svakom članu posade pojedinačno i za različite vrste "šetnji svemirom" kao što su popravke i različiti spoljašnji ekperimenti.

Drugi prototip nosi naziv Z2 i namenjen je za kretanje po površini planete kao što je Mars. Kreator je specijalizovana kompanija ILC Dover koja je i ranije kreirala odela za astronaute. Z2 je specifičan zbog svoje "sportske" prirode i izgleda, lakši je od drugih odela i otporan je na teške vremenske uslove na Crvenoj laneti.

Ono dozvoljava astronautu da bude relativno slobodan pri kretanju, izlasku iz rovera i sakupljanju uzoraka. Takođe, kao i PXS, Z2 je prilagodljiv svakom astronautu pojedinačno i odgovara različitim visinama i širini struka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: