Čekao 31 godinu da opet vidi 'najređu' životinju na svetu

Američki biolog Piter Vard sa Univerziteta u Vašingtonu misli da je ova vrsta indijskog nautliusa jedna od najređih životinja na svetu. Osim njega, uživo ju je video samo još jedan čovek.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

10:45

Default images
Foto: Thinkstock

Reč je o Allonautilus scrobiculatus, vrsti indijskog nautilusa koju je Vard otkrio s kolegom Brusom Saundersom sa Brin Mor koledža 1984. godine kod Papue Nove Gvineje. Iako je ličila na druge vrste, proučavanjem je otkriveno da je u pitanju zasebna vrsta.

Dvojica biologa jedine su osobe koje su videle novu vrstu od njenog pronalaska, a Piter Vard nedavno se vratio na isto područje u južnom Pacifiku sa ciljem da opet vidi malog mekušca.

Osim što je bilo izuzetno teško pronaći tačnu lokaciju staništa indijskog nautilusa, istraživanje su otežavali dugi i vreli dani, kao i rizik od malarije. Istraživači su potražili i pomoć meštana, i postavili mamce kako bi nautiluse privukli s dubine od 150 do 400 metara, na kojima žive. Ova bića nazivaju se i živim fosilima jer su otkriveni njihovi fosilizovani ostaci stari i po 500 miliona godina.

Vard se nada da će ih opet videti jer želi da proučava kako se ova, relativno mlada vrsta, ponaša u odnosu na ostale vrste indijskih nautilusa.

Nada se i da će je uvrstiti na listu zaštićenih vrsta jer joj, kao i drugima, preti izumiranje. Naime, nautilusi su veoma traženi zbog atraktivnog izgleda svojih ljuštura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: