Žitarice za doručak nastale su kao lek protiv masturbacije

Retko ko zna da je čuveni kornfleks kompanije “Kellogg’s” nastao kao “lek protiv masturbacije”.

Život

Izvor: Newser

Ponedeljak, 03.08.2015.

11:26

Default images
Foto: Thinkstock

Naime, Džon Harvi Kelog i njegov brat osmislili su ovaj ukusni doručak 1878. s ciljem da pomognu muškarcima da prestanu s masturbacijom.

Kelog je inače bio hirurg, pisac i načelnik Betl Krik sanatorijuma u Mičigenu, a apstinirao je od seksa i često upozoravao na “opasnosti masturbacije”.

On je tvrdio da samozadovoljavanje dovodi do ludila, impotencije, epilepsije, akni, lošeg držanja i slepila i preporučivao da se seksualni porivi suzbijaju izbegavanjem “uzbudljive i iritantne hrane”.

S tim ciljem osmislio je doručak koji se sastojao od pet žitarica koji bi mogao da suzbije želju za masturbacijom.

Njegov brat Vil, koji je vodio knjige u sanatorijumu, pomogao mu je u stvaranju recepta za kukuruzne pahuljice, ali je želeo da doda i šećer, kako bi se bolje prodavale, što Džon nije prihvatio.

Kelog je osim ovakvog doručka, preporučivao da se dečacima kroz kožicu na penisu provuče žica, a devojčicama spaljuje klitoris karboličnom kiselinom, kako se ne bi samozadovoljavali.

Danas znamo da masturbacija ima brojne koristi po zdravlje – ublažava simptome depresija, smanjuje rizik od raka prostate i jača imunitet. Ipak, Kelog nije baš u svemu grešio. On je tvrdio da pušenje dovodi do raka pluća, mnogo pre nego što se naučna zajednica s tim složila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: