Otkriveno pet ogromnih crnih rupa u svemiru

Tim astronoma otkrio je pet džinovskih crnih rupa koje ranije nisu uočene zbog oblaka prašine i gasova. Astronomi veruju kako ih postoji još na milione, ali se ne mogu uočiti.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

08:08

Default images
Foto: Thinkstock

Ogromne crne rupe opisane su kao snažni kosmički odvodi koji "usisavaju" sve što im se približi. Visoke energetske X-zrake koje se emituju oko novootkrivenih crnih rupa izviru iz centra pet galaksija. Uočene su NASA-inim orbitirajućim opservatorijem (NuSTAR) koji je lansiran 2012. godine i dizajniran je da prikuplja ekstremno visoke energetske X-zrake s udaljenih objekata.

Naučnici su predstavili ovo otkriće na sastanku Royal Astronomical udruženja u Velsu.

"Visokoenergetski X-zraci probojniji su od onih koje imaju manje energije, tako da možemo videti dublje kroz gas koji upijaju crne rupe. NuSTAR nam omogućava da vidimo koliko su velika skrivena čudovišta i pomažu nam da naučimo zašto su samo neke crne rupe pomračene", rekao je Daniel Stern iz NuSTAR projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: