Da li je papa izveo čudo u Napulju?

Papa Franja izveo je čudo, ili barem “polu-čudo”, nakon što je u njegovom prisustvu osušena krv svetog Đenara postala tečna.

Život

Izvor: Huffington Post

Ponedeljak, 23.03.2015.

17:05

Default images
Beta / AP Photo/Andrew Medichini

Krv sveca koja se čuvala u Napulju u staklenoj ampuli zapravo je bila potpuno sasušena, ali kad je papa poljubio svetinju, ona je počela da se pretvara u tečnost.

“To je znak da sveti Đenaro voli papu Franju: polovina njegove krvi postala je tečna”, rekao je kardinal Kriskent Sepe, nadbiskup Napulja okupljenoj masi vernika.

“Pošto se samo polovina krvi svetitelja pretvorila u tečnost, to znači da moramo biti bolji; imamo još posla”, rekao je papa. “Imamo samo polovinu ljubavi svetitelja”.

Kasnije je sva krv iz ampule postala tečna, što je nekim vernicima nateralo suze na oči.

Sveti Đenaro, poznat i kao sveti Januar, bio je biskup Napulja dok nije mučenički postradao 305. tokom vladavine cara Dioklecijana.

Tada je bilo uobičajeno među hrišćanima da prikupljaju krv svojih mučenika i čuvaju je u katakombama uz ostatke preminulih.

Prisustvo krvi u ampulama pored kostura dokaz je da je osoba umrla mučeničkom smrću.

Vernici veruju da krv svetog Đenara postaje tečna tri puta godišnje, ukoliko se dovoljno mole: na praznik ovog svetitelja 19. septembra, subota pre prve nedelje maja i 16. decembra.

Pretvaranje krvi svetog Đenara u tečnost dokumentovano je poslednjih šest vekova, a u nekim godinama događalo se čak i 18 puta.

U subotu je prvi put krv postala tečnost u prisustvu pape, još od 1848, kada se čudo dogodilo i u rukama pape Pija IX.

Skeptici smatraju da postoji drugo objašnjenje ovog fenomena. Jedna mogućnost je da se agregatno stanje krvi menja zbog promene lokacije bočice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: