Život na Zemlji je stariji nego što smo mislili

Naučnici su ranije verovali da se život kakav poznajemo prvi put pojavio pre oko dve milijarde godina. Međutim, u studiji sprovedenoj tokom prošle godine, otkriveni su dokazi da su živa stvorenja na Zemlji nastala oko 1,2 milijarde godina ranije.

Život

Izvor: slashgear.com

Sreda, 18.02.2015.

08:25

Default images

Foto: James St. John / Flickr.com

Na osnovu najstarijih poznatih uzoraka – stena starih oko 3,2 milijarde godina, autorka Eva Šteken i njen tim otkrili su nešto što može biti najstariji trag života na našoj planeti.

Pre toga, naučnici su pretpostavljali da azota, jednog od ključnih sastojaka svih živih organizama, nije bilo dovoljno na Zemlji do pre dve milijarde godina.

Međutim, novo istraživanje objavljeno u magazinu “Nature” pronašlo je dokaze da su pre tog perioda organizmi koristili izotope azota iz nitrogenaza na bazi molibdena. Dokazi za to pronađeni u ispitanim stenama “nisu mogli nastati abiotskim putem”, napisali su naučnici u svom izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: