Uspešan let evropskog svemirskog taksija

Prototip evropske svemirske letelice IXV pao je kao što je i bilo predviđeno danas u Pacifik nakon 100 minuta probnog leta, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Život

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2015.

17:58

Default images
Foto: ESA

Glavni cilj leta bio je ispitivanje ponašanja letelice i termodinamike koje je registrovano pomoću 300 senzora.

"Misija je završena po planu... Nije moglo ispasti bolje", izjavio je generalni direktor ESA, Žan-Žak Dorden, pozdravljajući uspeh prvog leta letelice IXV (Intermediate eXperimental Vehicle), u čije je petogodišnje razvijanje uloženo 159 miliona evra.

Reč je o prvoj evropskoj verziji "svemirskog taksija" koja će Evropi otvoriti mogućnost povratnog putovanja u svemir - da lansira letelicu i potom je bezbedno vrati na Zemlju.

Beskrilna letelica IXV je veličine prosečnog automobila i teška dve tone, a kreće se brzinom od 7,5 kilometara u sekundi.

Lansirana je iz baze ESA u mestu Kuru, u Francuskoj Gvajani. Letela je prema istoku suborbitalnom putanjom pre nego što je pala u okean, oko 3.000 kilometara zapadno od ostrva Galapagos.

"Misija još nije u potpunosti završena, jer će sada biti potrebno da se analiziraju svi podaci prikupljeni tokom leta", kazao je Dorden, prenosi AFP.

On je dodao da će stručnjaci odmah pristupiti analizi.

"Biće to težak posao, koji će još više pomeriti granice znanja o aerodinamici, termodinamici, navođenju i navigaciji", istakao je on.

ESA planira da u budućnosti primeni tehnologiju koja će omogućiti bezbedno sletanje na čvrsto tlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: