TIME: Ličnosti godine su borci protiv ebole

Magazin Tajm proglasio je borce protiv ebole ličnostima 2014. godine.

Život

Izvor: cnbc.com

Sreda, 10.12.2014.

18:17

Default images

Ova titula obično pripada pojedincima ili grupama, koji su po dobru ili zlu, imali najveći uticaj na svet u prethodnoj godini.

Kako se ebola širi zapadnom Afrikom, lekari, medicinske sestre, vozači ambulantnih kola i pripadnici hitnih službi igrali su i igraju ključnu ulogu u borbi protiv ove bolesti. Do danas je od ebole obolelo više od 17.000 ljudi, a umrlo je više od 6.000.

Tajm je danas (10. decembar) objavio više verzija naslovne strane, od kojih svaka predstavlja po jednog borca protiv ebole.

Među njima su lekar dr Kent Brentli, koji je i sam preživeo ebolu, dr Džeri Braun, medicinska sestra i takođe osoba koja je preživela ovu tešku bolest Saloma Kara, volonter Ela Votson Strajker i nadzornik hitne službe i osoba koja je preživela ebolu Fodaj Gala.

Oni su odabrani sa liste nominovanih na kojoj su bili Tejlor Svift, demonstranti iz Fergusona i Vladimir Putin.

Urednici magazina Tajm odlučili su da počast odaju lekarima koji su u nezapamćenom broju reagovali u vreme kad je ebola preuzela ionako slabu infrastrukturu javnog zdravstva na zapadu Afrike.

Urednica Nensi Gibs istakla je da su vlade država neadekvatno reagovale, kao i da je Svetska zdravstvena organizacija predugo poricala ozbiljnost situacije.

Ipak, mnogi lekari i medicinske sestre, naročito oni iz Lekara bez granica, reagovali su i radili zajedno sa lokalnim lekarima, sestrama, hitnim službama i timovima za sahranjivanje.

Neke je na tom putu vodio Bog, dok su drugi to radili za zemlju ili jednostavno “imali instinkt da trče u plamen, a ne od njega”, napisala je Gibsova.

“Ebola je rat i upozorenje. Svetski zdravstveni sistem nije ni izbliza jak da nas drži bezbednim od infektivnih bolesti”, napisala je ona.

“Ostatak sveta može mirno da spava zato što je grupa muškaraca i žena spremna da se bori. Za neumorne činove hrabrosti i milosrđa, za to što su kupovali vreme svetu, kako bismo podigli odbranu, za rizikovanje, za istrajavanje, za žrtvovanje i spasavanje, borci protiv ebole su ličnosti magazina Tajm za 2014”.

Dr Džeri Braun je hirurg iz Liberije koji je pretvorio bolničku kapelu u jedan od prvih centara za lečenje u ovoj zemlji. Deo za prijem bolesnika, gde se Braun presvlači, potpuno je prazan prostor, osvetljen samo jednom sijalicom.

Saloma Karva je izgubila oba roditelja zbog ove opake bolesti, ali ju je ona preživela. Ona je zato preuzela zadatak savetovanja pacijenata u Liberiji.

Ela Votson Strajker je promoterka zdravlja u organizaciji “Lekari bez granica” koja je na području zapadne Afrike od marta.

Dr Kent Brentli postao je prvi inficirani Amerikanac dok je vodio centar za lečenje u Monroviji.

Fodaj Gala, nadzornik hitnih službi u Monroviji, zarazio se ebolom nakon što je u naručje uzeo jedno bolesno dete, želeći da ga uteši. Preživeo je i nastavio da se bori, rame uz rame s kolegama.

Titulu ličnosti godine 2013. magazina Tajm poneo je papa Franja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: