Komisija odlučuje o premeštanju Tesline urne

Formalnu odluku o prenosu posmrtnih ostataka Nikole Tesle iz Muzeja u portu Hrama Svetog Save doneće Skupština grada Beograda. Konačno mišljenje o preseljenju urne sa njegovom pepelom, međutim, daće komisija koja bi trebalo da bude formirana do kraja godine.

Život

Izvor: Izvor: Novosti Autor: R. Dr.

Utorak, 28.10.2014.

09:17

Default images

Njeni članovi biće predstavnici Vlade Srbije, glavnog grada, Srpske pravoslavne crkve, SANU, Muzeja Nikole Tesle... Glavni zadatak ovog tela biće da još jednom odmeri težinu svih argumenata za prenos pepela velikog naučnika i argumenata koji potvrđuju da to nije potrebno činiti. Komisija bi trebalo i da formuliše zvanični predlog i prosledi ga odbornicima na usvajanje. Istovremeno, biće sprovedena procedura prikupljanja urbanističke dokumentacije za podizanje spomenika, čije će postolje biti Teslino buduće počivalište, pišu Novosti.

U iščekivanju raspleta razmatrane promene mesta počivanja urne genija iz Like, Muzej Nikole Tesle dobio je i novo rukovodstvo. Ova činjenica nije bez značaja, jer je prethodni direktor Vladimir Jelenković bio žestoki protivnik ove inicijative, tvrdeći da to nije bila naučinikova želja. Novi direktor Branimir Jovanović, koji je u ponedeljak stupio na dužnost, ističe da će Muzej pomoći svaku potragu za najboljim rešenjem, ali da nije ovlašćen da o ovom pitanju odlučuje.

- Pripremićemo svu potrebnu dokumentaciju koja će pomoći da se donese najbolja odluka - napominje Jovanović. - Utisak je da dosadašnja rasprava o ovom pitanju uglavnom nije bila zasnovana na argumentima, već na ličnom sudu pojedinaca. Muzej će da se potrudi da obezbedi dostupnost svih činjenica o ovom pitanju.

Tim stručnjaka koji će rešavati o budućnosti Tesline urne moraće da uzme u obzir i Memorandum koji su u februaru, pored patrijarha Irineja, potpisali i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministarka Zorana Mihajlović. Svojim potpisima oni su se obavezali da će da učine sve da pepeo velikog naučnika bude preseljen u portu Hrama Svetog Save.

- Ništa se nije promenilo - kažu o ovom pitanju u Srpskoj patrijaršiji. - Naša inicijativa je dobro odmerena i argumentovana. Ne vidimo nijedan realan razlog da se srpski narod i Beograd ne oduže Tesli na najbolji mogući način. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: