Kada je nastao seks?

Dve oklopljene ribe koje su bile u vodama jezera u Škotskoj bile su prva stvorenja koja su imala seks, pre oko 385 miliona godina, piše "Independent".

Život

Izvor: Independent

Ponedeljak, 20.10.2014.

12:56

Default images

Ovaj drevni par imao je seks postrance kako bi se osigurao da će mužijak moći da manevriše svojim polnim organom i dovede ga u pravi položaj.
Naučnici su pratili istoriju seksualnih odnosa kičmenjaka sve do vrste poznate kao Microbrachius dicki. Microbrachius znači “male ruke” i odnosi se na genitalne udove koji su “zaključavali” mušku i žensku ribu zajedno tokom parenja. ,

Plakoderm dugačak 7,6 centimetara (praistorijska riba) je rani predak ljudi koji su živeli milionima godina pre nego što su peraja evoluirala u noge.

“Microbrachius znači mali udovi, ali naučnici su vekovima zbunjeni njima jer ne znaju čemu su služile. Rešili smo ovu veliku misteriju i sada znamo da su služile za parenje i omogućavale da mužjak postavi svoj polni organ u područje ženskih genitalija. Polni odnos se odvijao postrance, jer su ribe tako mogle da se postave u idealan položaj za seksualni čin”, izjavio je vođa istraživanja profesor Džon Vong sa univerziteta Flinders u Australiji.

Istraživanje objavljeno u žurnalu “Nature” implicira da je spoljno oplođenje evoluiralo iz internih oplođenja uključujući seksualni odnos, a ne suprotno. Većina riba danas oplođuje jaja van tela.

Ovo otkriće takođe naglašava značaj koji su plakodermi imali u evoluciji kičmenjaka.

“Nekada se mislilo da su plakodermi slepa ulice bez ikakvih živih rođaka, ali nedavne studije pokazuju da je naša evolucija duboko ukorenjena u njima i da su mnoge stvari koje su svojstvene ljudima započele sa ovom grupom riba. A sada smo otkrili da su nam plakodermi podarili i intimni čin seksualnog odnosa”, tvrdi Lang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: