Specijalitet koji se jede sa salvetom preko glave

Četiri vrhunska francuska kuvara tražila su da im se barem jedan vikend ili makar jedan dan u godini dozvoli da u svojim restoranima serviraju dugo zabranjeni specijalitet ortolan.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

22:12

Default images

Foto: Will/Flickr.com

Reč je o malenoj ptici pevačici koju sladokusci, među kojima je bio i bivši francuski predsednik Fransoa Miteran, jedu skupa s kostima, glave prekrivene salvetom.

Kako prenosi AFP, ptica ortolan, koja nije veća od dečije šake, izbačena je iz evropskih jelovnika 1999.

Navodno je to bilo Miteranovo poslednje jelo pred smrt 1996.

Pripremanje ovog specijaliteta je prilično surovo: ptica se najpre kljuka kako bi dobila na težini, da bi se potom utopila u konjaku i ispekla u rerni.

U tradiciji je da ljubitelji pečenog ortolana tokom jela prekrivaju glavu velikom, belom salvetom, što da se ne bi videlo kako pljuju kosti, što da bi zadržali celovitost arome. Ima i onih koji tvrde da krpa na glavi služi kako bi se sakrila sramota pred Bogom zbog proždiranja ptice njemu ugodnog glasa.

Ostaje da se vidi da li će francuske vlasti udovoljiti zahtevu četvorice kuvara, od kojih je jedan svetski poznati šef Alen Dikas.

Danas je ortolan zaštićena vrsta u Francuskoj i nekoliko drugih evropskih zemalja. Uprkos tome u ilegalnom lovu ubije se oko 50.000 ptica godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: