"Najtužniji meda na svetu" suviše star za preseljenje

Poslednji živi argentinski polarni medved u zatočeništvu ostaće zatočen uprkos peticiji koju je potpisalo pola miliona ljudi tražeći da bude prebačen u Kanadu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

09:16

Default images

Direktor zoološkog vrta Mendosa na zapadu Argentine rekao je da je 28 godina star medved previše star da bi bezbedno bio prebačen.

Borci za prava životinja navode da se medved Arturo nervozno kreće u zatočeništvu u betonu i ocenjuju da pati od depresije. Pokrenuta je kampanja da se medved prebaci u zoološki vrt u Vinipegu, što je u Kanadi prihvaćeno.

Peticiju koja je upućena argentinskoj predsednici Kristini Fernandes za premeštanje Artura potpisalo je do danas više od 500.000 ljudi.

Direktor zoološkog vrta rekao je da Arturo pati od bolesti tipičnih za starost, zbog čega je i premeštanje opasno, jer bi morao biti pod sedativima tokom puta. Argentinski veterinari zaključili su u februaru da bi Arturo trebalo da ostane u Mendosi, čemu se protive Grinpis (Greenpeace) i druge ekološke organizacije navodeći da je temperatura koja dostiže 30 stepeni leti opasna za polarnog medveda.

Poslednji polarni medeved u Buenos Ajresu uginuo je u decembru 2012. tokom toplotnog talasa.

Arturo - polarni medved koji se muči na +40

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: