Tajna Tibetanaca je u misterioznoj DNK?

Naučnici tvrde da Tibetanci nemaju problem s razređenim vazduhom i ekstremnom hladnoćom zato što "nisu ljudi" jer imaju misterioznu DNK Denisovana, piše časopis "Nature".

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2014.

16:14

Default images

Razmus Nilsen s Univerziteta Berkli i njegovi saradnici iz laboratorije za istraživanje DNK u Kini tvrde da Tibetanci pripadaju misterioznoj grupi Denisovana i da nisu homo sapijensi.

Inače, misteriozni DNK pronađen je 2010. godine u Rusiji, u pustinji u kojoj je u XVIII veku ziveo pustinjak Dionisije, odnosno Denis, i koja je po njemu dobila ime.

Nilsen je istraživao gen EPAS-1 i otkrio da prirodna selekcija podržava njegov opstanak i nastavak vrste.

Naučnici su odavno ustanovili da Tibetanci funkcionišu sasvim normalno na velikim visinama i da se s lakoćom kreću po "krovu sveta", dok se "obični ljudi" tamo osećaju loše i izmučeno.
Beta/AP
Nekada se pretpostavljalo da je posle više hiljada godina genetskog prilagodavanja DNK Tibetanaca drugačiji, ali sada se veruje da su oni Denisovani i da imaju DNK drugačiji od onog koji je svojstven homo sapijensima.

Inače, pre Nilsenove teorije, američki naučnici Univerziteta Juta pronašli su deset gena koji omogućavaju Tibetancima da izdrže s veoma niskim nivoom kiseonika u atmosferi.

Većini drugih ljudi, uključujući i alpiniste koji su u vrhunskoj formi, uvek je mučno u tim uslovima, a često se javljaju i komplikacije u mozgu i plućima.

Zanimljivo je da neki drugi stanovnici visokih predela nemaju svojstva Tibetanaca ni tu izdržljivost, čak ni stanovnici Anda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: