Kontracepcija budućnosti - čip umesto pilule

Fondacija Melinda i Bil Gejts finasira novi projekat "kontracepcije na daljinu" firme MajkoČips (MicroCHIPS Inc) iz Masačusetsa.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2014.

13:09

Default images

Ideja novog projekta koji finansira fondacija vlasnika kompanije Majkrosoft i njegove supruge, jeste da jedne pilule dnevno za kontracepciju bude zamenjena jednom "pametnom pilulom" koja će trajati 16 godina, preneo je francuski portal Montanj.

Ovaj mikročip, dimenzija 20x20x7 milimetara, kada se jednom postavi u organizam bio bi sposoban da ispušta određene doze svog sadržaja tokom nekoliko godina.

Postavljeni mikročip u stanju je da odgovari na bežične komande koje šalje lekar kako bi produžio ili prekinuo terapiju.

Prvenstvena primena ove vrste mikročipa je u domenu kontrole rađanja zbog čega je fondacija Gejts odlučila da uloži sredstva u ovo istraživanje.

Ideja istraživača je da ova pilula emituje kontraceptivne hormone u krvotok tokom 16 godina, sve dok se njeno dejstvo ne prekine signalom poslatim bežičnim putem.

Projekat treba da započne preklinička testiranja tokom 2015. godine, a pilula bi trebalo da se pojavi na tržištu 2018. godine.

Do tada bi trebalo rešiti brojne probleme, pre svega u smislu bezbednosti podataka.

Američka kancelarija za lekove (FDA) početkom 2014. godine upozorila je da je većina medicinskih uređaja podložna hakerskim napadima tako da bi jedna ovakva pilula bila relativno laka meta ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće bezbednosne mere predostrožnosti.

Foto: BrandonSigma / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: