Rusi hoće da kolonizuju Mesec

Ruski kosmonauti mogli bi živeti na Mesecu već 2030. godine, pokazali su planovi tamošnje svemirske agencije koji su "procureli" u javnost.

Život

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 08.05.2014.

15:11

Default images

Nacrt vladinog programa predlaže plan u tri koraka za istraživanje Meseca koji podrazumeva i izgradnju trajne opservatorije za posmatranje zemlje.

Dokument ističe hitnost dolaska na Mesec pre drugih zemalja, zato što će "vodeće svemirske sile širiti svoja prava na Mesecu" u narednih 20 – 30 godina.

Poslednja faza plana za kosmonaute je upotreba lokalnih resursa za izgradnju baze na Mesecu i to do 2030.

Pošto je NASA već neko vreme usmerena ka Marsu, Rusija planira da za sebe "rezerviše" Mesec.

Kina, Japan i Indija su već objavile svoje namere za lansiranje novih misija na Mesec, koji je čovek poslednji put posetio 1976.

Međutim, Ruski svemirski program, koji stoji iza prvog leta u svemir sa ljudskom posadom 1961. daleko je ispred ovih zemalja.

Roscosmos je objavio i planove za izgradnju "super-raketa" sposobnih da podignu i do 120 tona tereta u svemir.

Inače, prošlog meseca je ruski zamenik premijera Dmitrij Rogozin objavio: "Dolazimo na Mesec zauvek".

U članku koji je objavio vladin bilten pod nazivom "Ruski svemir" on je govorio o Marsu i drugim "nebeskim telima" kao budućim prioritetima.

"Letovi do Marsa i asteroida nisu kontradiktorni istraživanju Meseca", rekao je on.

"U narednih 50 godina, misije s ljudskom posadom neće ići dalje od prostora između Venere i Marsa, ali je moguće govoriti o letovima do Crvene planete i asteroida".

Rusija je učinila brojne pionirske korake u osvajanju svemira, zbog čega je na početku "svemirske trke" imala ubedljivo vođstvo.

U poduhvatima Rusije su izrada prvog interkontinentalnog balističkog projektila, prvi satelit, prva životinja u svemiru 1957, prvi čovek u svemiru 1961, prva šetnja svemirom 1965, prvo sletanje na Mesec bez ljudske posade 1966. i prva svemirska stanica 1971.

Amerika je brzo počela da je sustiže i prvog čoveka na Mesec poslala 1969.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: