Strasti oko Tesline urne se ne smiruju (VIDEO)

Da li je Nikoli Tesli mesto u muzeju ili ispred hrama, umesto tehničke, odlučiće nova gradska vlast.

Život

Izvor: B92

Petak, 07.03.2014.

20:40

Default images

Iako je predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali doneo odluku da o izmeštanju urne glasa novi saziv skupštine grada, građani okupljeni oko inicijative da Teslina urna ostane u Muzeju traže poništavanje sporazuma i za sutra najavljuju protest.

Pitanje, koje proteklih 57 godina niko nije postavljao, uoči izbora otvorilo je žustru raspravu. Nedelju dana pošto su patrijarh, ministarka energetike i predsednik Privremenog organa Beograda potpisali sporazum da se posmrtni ostaci naučnika svetske reputacije iz Krunske premeste na Svetosavski plato - ideja je zamrznuta. 30.000 ljudi je potpisalo peticiju koja traži da se ne prmešta urna.

Pokret "Spasimo nauku" i 35.000 građana koji podržavaju Fejsbuk stranicu „Ostavite Teslu na miru“ od nadležnih, međutim, traže da sporazum potpisan usred kampanje u toku kampanje i poništi.

"Smatram da bi bilo neozbiljno da odustanemo od ove priče samo zbog jednog obećanja političara u predizbornoj kampanji. Mi smo spremni da pošaljemo poruku bez obzira na to šta oni govore. Hoćemo da pošaljemo zahtev da se taj sporazum poništi u što kraćem roku", rekao je za B92 Marko Mitrović koji stoji na čelu inicijative "Ostavite Teslu na miru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: