Naučnici snimili kosmičku mrežu

Naučnici su uspeli da snime prvi put u istoriji filament gasa koji bi, po proračunima trebalo da sadrži i veliku količinu tamne materije, a sve što je bilo potrebno bio je „kosmički blic“.

Život

Izvor: BBC

Utorak, 21.01.2014.

17:25

Default images

Koristeći teleskop Kek na Havajima, naučni tim uočio je vodonik u gasnom oblaku, koji je osvetlelo zračenje udaljenog kvazara.

„Svetlo iz kvazara je poput blica“, izjavio je Sebastijano Kantalupo, vođa tima.

Kvazar osvetljava okolni oblak gasa prečnika oko 2 miliona svetlosnih godina. Oblik ovog oblaka kao da ocrtava filament koji bi, kako predvidjaju moderne simulacije, trebalo da takodje da sadrži tamnu materiju.

Ovi nalazi potvrđuju teoriju da su galaksije obmotane vlaknima gasa, koja se prostiru kroz ceo svemir poput mreže, a naučnici smatraju da 85 odsto te mreže čini tamna materija.

Galaksije poput pauka sede na presecima ove mreže, a gravitacija nas i svu materiju koja se nalazi na ovim vlaknima drži na mestu.

„Ovo je prvi put da smo bili u stanju da primetimo gas između galaksija i sada smo dobili neverovatan uvid u strukturu svemira“, izjavio je Havijer Pročaska, jedan od naučnika koji su bili uključeni u ovaj događaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: