Da li još uvek šaljete čestitke?

Ulogu nekadašnjih novogodišnjih čestitki sve češće zauzimaju mejlovi i sms poruke, a nekada je pisanje i slanje poštom bilo jedan od najdražih običaja. U sukobu generacija, starinske čestitke polako gube bitku.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.12.2013.

20:01

Default images

Poštar iz Niša Slobodan Blagojević sa nostalgijom se priseća koliko su se ljudi nekada radovali kada dobiju čestitku. Danas se u njegovoj torbi nađe tek poneka.

Koliko je opalo interesovanje za pisanje i slanje čestitki možda najviše osete ulični prodavci, jer im se zarada iz godine u godinu smanjuje.

Ipak, i dalje ima onih koji ne dižu ruke od starog običaja i sa uživanjem svake godine ispisuju novogodišnje čestitke.

Prva čestitka u savremenoj formi pojavila se u 14. veku za Dan zaljubljenih. Pet vekova kasnije poslata je prva božićna čestitka. Postale su veoma popularne pre Prvog Svetskog rata i od tada raste potražnja za njima. Danas, pisanje čestitki, postaje jedan od mnogih običaja, koji nestaju pod pritiskom modernog načina života.

Da li vi i dalje pišete čestitke?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: