Popravlja se stanje ugroženih evropskih životinja

Populacije nekih od evropskih najugroženijih životinja počele su da se u poslednjih 50 obnavljaju i stručnjaci kažu da se povećao broj medveda, vukova, risova, orlova i lešinara.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

12:02

Default images

Stručnjaci iz Zoološkog udruženja u Londonu i Veća za popis evropskih ptica, kako prenosi BBC, veruju da je njihova zaštita, ograničavanje lova i seljenje ljudi iz ruralnih u gradske zone pomogao obnovi evropskih divljih životinja.

Naučnici su proučili brojčano stanje 18 sisara i 19 ptica širom Evrope. Utvrdili su da se broj svih osim prinejsksog risa (lat. Lynx pardinus) značajno povećao od 1960-ih.

Najveći porast zabeležili su evropski bizon, evroazijski dabar, beloglava patka i deo populacije divljih gusaka. Njihov broj porastao je višestruko tokom poslednjih 50 godina.

Broj smeđih medveda udvostručio se a populacija sivog vuka, čiji se broj u prošlosti ozbiljno smanjio, porasla je 30 posto. Broj sisara najsnažnije se oporavio na jugu i zapadu kontinenta i njihov broj porastao je prosečno za 30 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: