Vanzemaljci su na Evropi?

Engleski naučnici su izneli tvrdnju da bi vanzemaljske oblike života trebalo tražiti na ledenim površinama satelita Jupitera i Saturna jer pretpostavljaju da na njima vladaju uslovi koji omogućuju njegov razvoj.

Život

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Utorak, 16.04.2013.

15:54

Default images

Ova tvrdnja engleskih naučnika došla je nakon što je u Engleskoj osnovan Centar za Astrobiologiju koji bi trebalo da utvrdi da li i na nekim drugim planetama osim Zemlje postoji neki vid života.

Centar je smešten pod zemljom na dubini od jednog kilometra u Jorkširu i u njemu se nalazi laboratorija u kojoj se ispituje kako u tim uslovima opstaje bilo kakav vid života i da li se ta saznanja mogu primeniti i na druge planete, naročito na Mars, za koji se smatra da bi se ispod njegove površine mogao održati život, uprkos surovim uslovima koji vladaju na njegovoj površini.

Profesor Čarles Kokrel koji je uključen u istraživanja naglašava da potraga za životom na drugim planetama podrazumeva zapravo otkrivanje mikroorganizma i da do sada na tom polju nije bilo nekih zapaženih rezultata.

"Kada govorimo o uslovima za život na drugim planetama, astrobiologija je naučna disciplina koja pokušava da utvrdi da li je Zemlja jedinstvena po prisustvu života ili njega možemo naći i negde drugde.

Današnje otvaranje Centra za Astrobiologiju je pokrenulo debatu između vodećih naučnika, od kojih su neki smatrali da bi potragu za vanzemaljskim životom trebalo usmeriti na satelite Jupitera i Saturna, pre nego na Mars, kao što je to bio slučaj u prethodnim pokušajima.

Doktor Robert Papalardo, istraživač u NASA izrazio je čuđenje zbog čega je većina istraživanja usmerena ka Marsu, a zapostavljen ostali deo Sunčevog sistema.

"Zabrinut sam zbog toga što se misija "Evropa" kojom treba istražiti jedan od Jupiterovih meseca odlaže u korist istraživanja Marsa i pitam se šta će se desiti za 50 godina kada eventualno tamo pronađemo znakove života. Da li ćemo ze zapitati zašto to nismo uradili ranije? Ispostaviće se da smo sve vreme tražili na pogrešnom mestu", rekao je on.

Takođe je bio kritikovan i projekat NASA koji treba da preusmeri i zarobi asteroid i za koji je odobren budžet od 100 miliona dolara. Naučnici smatraju da bi se taj novac mogao korisnije iskoristiti za istraživanje ostalog dela svemira, u kome bi mogle da se nalaze neke "veoma interesantne stvari".

Profesof Endrju Kouts kaže da projekti NASA zvuče fantastično, koštaju mnogo, ali da on oseće da se može desiti da im promaknu osnovne naučne stvari kojima bi NASA zapravo trebalo da se bavi.

Evropska svemirska agencija planira misiju koja će početi 2022. godine i u kojoj će naučnici pokušati da ustanove da li na Evropi, Jupiterovom satelitu postoje neki oblici života.

Profesorka Mišel Doerti koja je jedna od glavnih naučnika uključenih u misiju rekla je da oni žele da saznaju da li na Evropi postoji okruženje kao što su voda i organski sastojci, koji bi bili znak da je na njemu moguće prisustvo nekog oblika života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: