Otkriven "neobičan" kamen na Marsu

Iako su svi očekivali da će u pitanju biti samo još jedan komad dosadnog bazalta, nakon detaljnijeg istpitivanja otkrića NASA-inog rovera Kjuriositi, ispostavilo se da je u pitanju nešto znatno interesantnije.

Život

Izvor: B92

Petak, 12.10.2012.

16:23

Default images

Piramidalni objekat nazvan „Džejk Matijevic“, po nedavno preminulom inženjeru misije, poseduje sastav koji do sada nije detektovan na Marsu.

Naučnici su pokušali da ga uporede sa nekim neobičnim, ali veoma poznatim stenama na Zemlji. Ovakve stene se formiraju od vodom bogate magme koja se postepeno hladila pri izuzetno velikom pritisku.

Kjuriositi je ispitao ovaj komad pre nekoliko nedelja, i tada kamen nije bio preterano zanimljiv naučnicima. To je samo bila prilika da se iskoriste instumenti za nadgledanje rovera.

Međutim, ispostavilo se da je stena bogata aluminosilikatima kao što su natrijum i kalijum, a veoma siromašna elementima kao što su magnezijum i gvožđe. Ovo je redak sastav i veoma je neobičan ali se može naći i kod stena na Zemlji.

Naučnici su ovaj sastav uporedili sa postojećim sastavima stena na Zemlji i najbliže poklapanje je bilo povezano sa eruptivnim stenama čije stvaranje su naučnici uporedili sa procesom pravljenjem likera u kolonijalna vremena.

Taj proces obuhvatao je burad sa likerom od jabuke koja su ostavljana napolju tokom zime kako bi se delimično smrzla. Kako su se burad ledila, dolazilo bi do koncentrisanja likera sa ukusom od jabuke.

Sličan proces dešavao se i tečnoj magmi koja je tekla kilometrima ispod površine Marsa i koja je stvorila stene poput ove.

„Kompozicija ove stene veoma je slična visoko kristalizovanoj magmi koja se može naći na pojedinim mestima na Zemlji“, izjavili su naučnici.

NASA planira da i dalje nastavi da proučava sastav tla i stena na Marsu u nadi da će dobiti više odgovora o tome šta je prouzrokovalo njihovo formiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: