Petnica domaćin naučnicima iz CERN-a

Istraživačka stanica Petnica će od 13. do 20. jula 2012. biti domaćin CERN-ove Transevropske škole fizike visokih energija.

Život

Izvor: B92

Subota, 14.07.2012.

13:15

Default images

Srbiji je pripala čast, da kao nova članica CERN-a, ugosti ovu školu, kao i Petnici koja je širom Evrope prepoznata kao mesto veoma značajno za obrazovanje talentovanih učenika.

Letnja TESHEP (Trans European School of High Energy Physics) škola će okupiti studente iz evropskih zemalja koji su na završnoj godini masters ili na prvoj godini doktorskih studija. Teme su vezane za različite aspekte fizike visokih energija, sa glavnim fokusom na eksperimentalnu fiziku elementarnih čestica.

Program obuhvata opšta predavanja o Standardnom modelu, akceleratorima, fizici neutrina itd.

Predavanja će upotpuniti seminari koji će pružiti više detalja, a neki su fokusirani na najnovija istraživanja u oblasti fizike visokih energija. Specijalna sesija biće posvećena poslednjim rezultatima dobijenim u detektorima Velikog hadronskog sudarača (LHC) u CERN-u i otrkiću nove čestice za koju se pretpostavlja da je Higsov bozon.

Kao specijalni gost, predavanje će održati Serđo Bertoluči, direktor istraživanja u CERN-u.

Studenti će aktivno biti uključeni u program škole i imaće priliku da se kroz praktičan deo upoznaju sa procesom analize stvarnih podataka sa LHCa i izmere fundamentalna svojstva nekih čestica.

Svako od učesnika škole predstaviće svoj istraživački rad kroz petominutne prezentacije koje su unapred pripremljene i unapređene kroz rad u malim grupama uz pomoć predavača i ostalih učesnika škole.

TESHEP školu već šest godina u nizu organizuje grupa evropskih laboratorija za fiziku čestica pod vođstvom Laboratorije linearnog akceleratora u Orsaju (LAL – Orsay) i CERN-a.

Pored edukacije mladih istraživača u oblasti fizike visokih energija, ova škola za glavni cilj ima i jačanje i podsticanje saradnje između istočne i zapadne evropske naučne i pedagoške zajednice.
Istraživaèki centar Petnica
Prethodni domaćini bili su Ukrajina, Poljska i Rumunija. Istraživačka stanica Petnica je organizacija koja se bavi razvojem naučne pismenosti, obrazovanja i kulture i njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Nalazi se u selu Petnica na oko 7 km od Valjeva na mestu bogatim brojnim kulturnim i prirodnim obeležjima. Osnovana je 1982. na inicijativu grupe mladih istraživača od kada je usmerena na podršku i obrazovanje mladih talenata, po čemu je jedinstvena na teritoriji centralne i jugoistočne Evrope.

Evropski savet za nuklearnu fiziku (CERN) je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica. Nalazi se u okolini Ženeve.

Osnovan je 1954. godine, a među prvobitnim osnivačima je bila i tadašnja Jugoslavija koja je napustila tu organizaciju 1961. Trenutno 20 zemalja ima status člana u ovoj organizaciji.

Veliku pažnju svetske i domaće javnosti nedavno su izazvali rezultati koje je rukovodstvo CERN-a saopštilo povodom otkrića nove subatomske čestice, koja je, po svemu sudeći Higsov bozon, u javnosti poznat i kao "Božja čestica".

U ovom istraživanju je učestvovalo nekoliko srpskih timova u ATLAS i CMS eksperimentima i pre nego što je početkom 2012. Srbija postala punopravni član CERN-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: