Vogue bez mršavih i mladih manekenki

Urednici 19 svetskih izdanja magazina "Vogue" obećali su juče da će koristiti samo zdrave modele koji nisu mlađi od 16 godina za svoje naslovnice, što je pokušaj da se izmeni pristup mode ljudskom telu.

Život

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

12:36

Default images

Ana Vintur, urednica američkog izdanja "Vogue", i Emanuel Alt iz pariskog koja je šokirala javnost fotografijom 10-godišnje devojčice, među urednicama su koje su pristale na ovu novinu.

"Vogue veruje da je zdravlje lepo", rekao je Džonata Njuhaus, predsedavajući Konde Nast Internešonela koji je vlasnik čuvenog modnog magazina.

"Urednici širom sveta žele da magazini reflektuju njihovu posvećenost zdravlju modela koji se pojavljuju na stranicama lista i dobrobiti čitalaca", naveo je on u saopštenju koje su prenele svetske agencije.

Urednici su najavili da će se pakt u šest tačaka pojaviti u njihovim junskim izdanjima i da se obavezuju da neće svesno sarađivati sa manekenkama mlađim od 16 godina i onima "koje deluju kao da imaju poremećaj u ishrani".

"Sarađivaćemo sa manekenkama koje su, prema našem mišljenju, zdrave i mogu da nam pomognu u promovisanju zdravog tela", naveli su urednici.

Urednici će takođe zatražiti od modnih agencija da im ne šalju maloletne modele, dok će na kastinzima njihove lične karte biti proveravane. Takođe je i zamišljeno da se na snimanju služi zdrava hrana.

Modni dizajneri biće ohrabreni ali ne i obavezni, da razmotre "posledice nerealno malih veličina odeće što zahteva upotrebu ekstremno mršavih manekenki". "Bićemo ambasadori zdravog tela", poručuju urednici časopisa "Vogue".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: