Svet dobio jedinstvenu teoriju života?

Zemlja je živa, planeta, voda, proteini i DNK su živi. To tvrdi nova teorija o postanku, evoluciji i prirodi života i time ujedno objedinjuje sve dosadašnje teorije života, u svim njegovim segmentima.

Život

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

12:11

Default images

Autor teorije je Erik Andrulis, asistent predavač molekularne biologije i mikrobiologije, medicinskog Univerziteta “Case Western Reserve” u Clevelandu. Njegova transdisciplinarna teorija pokazuje kako su objekti na koje se inače gleda kao nežive, zapravo živi.

Njeno najjače oružje jeste široka moć objašnjenja, primenjiva na svim područjima nauke i medicine i njen cilj jeste da bude katalizator nove naučne renesanse, prenosi Physorg.com.

Rukopis Andrulisove “Teorije porekla, evolucije i prirode života”, objavljen je u žurnalu Life i ne objašnjava na novi način samo pojavu života na Zemlji i u svemiru, već strukturu postojećih ćelija i biosfera.

Povreh toga što ta teorija rešava neke dugostojeće paradokse i zagonetke u hemiji i biologiji, ona ujedinjuje kvantnu i nebesku mehaniku. Andrulisova teorija je jednostavna, nematematička i eksperimentalno i iskustveno dokaziva. U tom smislu, njegov portret kvantne gravitacije je radikalan.

U osnovi, Andrulis tvrdi kako se sva fizička stvarnost može modelirati jednim geometrijskim entitetom, koji ima karakteristike živog bića - kružnom (žiro) spiralom (gyre). Njegov “'žiromodel”opisuje objekte, čestice, atome, hemikalije, molekule i ćelije, kao kvantizirane pakete energije i materije, koji kruže između aktivnog i mirnog stanja oko singulariteta, koji je zapravo središte samog žiromodela.

Singularitet je sam po sebi modeliran kao kružna spirala (gyre) i u potpunosti je kompatibilna s termodinamičkom i fraktalnom naravi života. Kao primer takvog uređenja života, autor navodi poznatu rusku babušku (drvenu lutku, u kojoj se nalaze sve manja i manja drvena lutka).

Uklapanjem žiromodela činjenicama prikupljenim tokom celokupne naučne prošlosti, Andrulis potvrđuje postojanje predloženih osam zakona prirode. Jedan od njih, prirodni zakon jedinstva, kaže kako su živa ćelija i bilo koji deo svemira nesvodljivi. Isto tako, jedan od osam zakona prirode kaže kako atomi i kosmičke strukture imaju ista organizacijska ograničenja.

Jednostavnim rečnikom, to znači da se atomi u ljudskom telu i planetarni sastavi širom svemira, kreću i ponašaju na identičan način.

“Moderna nauka nema objedinjujuću interdisciplinarnu teoriju života, Drugim rečima, trenutne teorije ne objašnjavaju, ili ne mogu da objasne zašto život jeste kakav jeste, a ne nešto drugo.

ova sveža paradigma daje sasvim novu perspektivu na prirodu i značenje života i nudi rešenja problema a sam njen cilj jeste da okonča debate', istakao je dr Andrulis.

Kako bi svoju teoriju testirao, Andrulis je napravio dvosmerni dijagram koji prikazuje i predviđa dinamiku energije i materije. Dok takvi dijagrami možda nisu poznati nekim naučnicima, oni su dobro poznati biolozima, hemičarima i biohemičarima. Andrulis je svojom teorijom uspešno predvideo i identifikovao skriveni trag biogeneze ribonukleinske kiseline (RNK). Istu teoriju sada koristi kako bi ujedinio teorije evolucije i razvoja ljudske rase.

Foto: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: