Mislili su da je ovaj majmun izumro

Naučnici su u džunglama Indonezije pronašli retku vrstu velikog sivog majmuna za koju se verovalo da je izumrla.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

14:42

Default images

Milerov sivi langur pronadjen je u oblasti udaljenoj od njihovog ranije poznatog staništa.

Naučnici su postavili kamere u šumi Vahea na istoku ostrva Borneo u junu, u nadi da će snimiti oblačaste leoparde, orangutane i ostale životinje koje naseljavaju oblast, i bili su zatečeni snimcima majmuna koje niko do tada nije video.

Kako ne postoje fotografije Milerovih sivih langura, već samo muzejske skice, bilo je teško uveriti se da se zaista radi o toj vrsti.

Majmuni imaju izražene arkade i roze fleku ispod nosa i usta. Nekada su naseljavali severoistočni deo Bornea, Sumatru, Javu i poluostrvo Tai-Malaj. Medjutim, pre nekoliko godina rodila se sumnja da je ta vrsta izumrla zbog uništavanja njihovog staništa.

Naučnici će se vratiti u šumu da utvrde njihov broj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: