Levoruke osobe podložnije strahovima

Osobe koje pišu levom rukom podložnije su strahovima od dešnjaka, pokazalo je najnovije istraživanje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2011.

10:26

Default images

List "Dejli telegraf" navodi da je studija psihologa sa edinburškog Univerziteta Kraljica Margaret pokazala da su levoruki, koji su gledali osmominutni isečak iz filma "Kad jaganjci utihnu", imali više problema da se sete svih detalja od dešnjaka.

Vođa projekta Kerolin Cudari rekla je listu da su posttraumatski simptomi gotoro duplo veći kod ljudi koji pišu levom rukom od onih koji pišu desnom.

"Levoruki su pokazali značajno veću fragmentiranost sećanja i više su se ponavljali", rekla je ona i dodala da su levoruki subjekti pravili i više grešaka u usmenom prisećanju. Oko 10 posto svetske populacije piše levom rukom, uključujući američkog predsednika Baraka Obamu i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: