Kažnjavanje dece utiče na inteligenciju

Istraživač Marej Stros iz američke savezne države Nju Hempšir proveo je 40 godina u proučavanju uticaja fizičkog kažnjavanja dece na njihov moždani razvoj.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2009.

14:38

Default images

Deca koja su redovno fizički kažnjavana (batine po turu, šamari), manje su inteligentna nego deca koja o svojim greškama i nestašlucima razgovaraju sa roditeljima, tvrdi on.

Razgovor sa decom, uključujući i onu sasvim malu, utiče na povećanje moždanih konekcija i na kognitivni kapacitet, ističe dr Stros, prenose lokalni listovi.

što roditelj manje pribegava fizičkom kažnjavanju, to je verbalna komunikacija s detetom potrebnija u njegovom obrazovanju i korigovanju grešaka u ponašanju.

Šamari i drugi vidovi batina predstavljaju zastrašujuće i stresne događaje za decu koji za posledicu mogu da imaju kognitivni deficit.

Što su batine prisutnije, to je razvoj mentalne sposobnosi deteta sporiji, zaključak je višedecenijskog istraživanja dr Marej Strosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: