Šindlerovi dokumenti prodati na aukciji

Zbirka dokumenata Oskara Šindlera, nemačkog industrijalca koji se spasio više od 1.000 jevrejskih radnika iz svojih fabrika tokom Drugog svetskog rata, prodata je anonimnom kupcu na onlajn aukciji za preko 122.000 dolara.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

17:45

Default images

Među prodatim dokumentima je i pismo sa Šindlerovim potpisom koje je utrlo put spasavanju Jevreja, epopeji koja je opisana u Spilbergovom filmu "Šindlerova lista" iz 1993.

Pismo, datirano 22. avgusta 1944, opisuje dozvolu koja je nemačkom industrijalcu omogućila da svoju fabriku i radnike preseli iz Poljske u Čehoslovačku, potez koji mu je, po mišljenju istoričara, omogućio da spasi svoje radnike.

Dejvid Krou, profesor istorije na univerzitetu Elon koji je napisao knjigu o Šindleru, potvrdio je autentičnost pisma i rekao da je to prvi dokument koji je video i koji potvrđuje selidbu. "To nam pruža određene datume i precizan plan igre", rekao je Krou AP-u.

Aukcijska kuća "RR Auction" navela je i da su autentičnost tog i drugih dokumenata potvrdili i drugi izvori. Šindler je zapošljavao radnike na osnovu dogovora sa brutalnim esesovskim komandantom Amonom Getom koji je vodio koncentracioni logor blizu Plašova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: