Prva devojčica u selu posle 27 godina

Jelena Breški (5) prva je devojčica u selu Breški brijeg u Hrvatskoj posle gotovo tri decenije. Ponosni tata za hrvatsko internet izdanje lista "24 sata" kaže da se šuška kako je za rađanje muške dece kriva voda pa pije gemište.

Romana Bilešić Izvor: 24sata.hr
andreyutzu / sxc.hu
andreyutzu / sxc.hu

U komšiluku nemam prijateljica, oko mene su sami dečaci. A oni se ne igraju lutkama. Zato volim da idem u vrtić, tamo imam i lutke i prijateljice, a najbolje su mi Kaja i Matea, poverila se Jelena Breški (5) iz Breškog brijega kraj Lepoglave.

U tom selu 27 godina rađala su se samo muška deca, njih dvadesetak, ali mnogi se nadaju da je njenim rođenjem 15. oktobra 2007. godine ta tradicija zauvek prekinuta.

Jelenin otac Zvonko (42) kaže da selom već godinama kruži priča o izvoru vode kraj Vudelje na Ivančici, a koja se sliva u breškobriješke vodovode. Nagađa se da je tajna rađanja isključivo muške dece u selu baš u njoj.

“Zato ja vodu uopšte ne pijem, pijem samo gemište”, šali se Zvonko dok pomno prati svaki pokret svoje jedinice.

Jelena je srećna i brbljiva devojčica koja obožava crtaće “Winx”, bojenje, pevanje, crtanje, igranje kompjuterskih igrica, ali i barbika.

Jedino društvo za povremeno igranje žmurke su joj komšije Filip, Patrik, Ivan i Lovro, ali kad god može, trči i mazi psa Reksa i mačka Garfilda. Jelenina majka Jasna (40), presrećna je što je u “muškom selu” na svet donela kćer.

- Zvonko i ja smo pet godina u braku i brzo smo dobili dete, i to još devojčicu. Sećam se da mi je jedan stari pedijatar u porodilištu rekao da je Jelena najlepše dete od svih novorođenih na odeljenju - hvali se Jasna.

U Breškom Brijegu poslednja devojčica pre Jelene rođena je 1980. godine. Meštani kažu da se znalo događati da lekari trudnicama u više navrata na ultrazvuku kažu da nose devojčice, ali da na kraju rode sinove.

U selu su u ovom trenutku trudne još dve žene. Jednoj je potvrđeno da nosi sina, a druga još ne zna pol deteta. Iako se nadaju novim devojčicama u selu, Breškobriježani ne žele da se prerano raduju.

Vesti

Rusija odbila da učestvuje na Evrosongu preko satelita

Ruski Kanal 1 odbio je ponudu Evrosonga da ruska pevačica Julija Samojlova učestvuje na tom takmičenju "na daljinu", odnosno putem satelita, nakon što je Ukrajina zabranila ruskoj predstavnici da uđe u tu zemlju kako bi učestvovala na ovogodišnjem muzičkom nadmetanju.

Vesti četvrtak 23.03. 21:07 Komentara: 8

"Plačem jer bi ovo valjda trebalo da bude normalno"

Tuča dvojice tinejdžera iz crnačkog kvarta u Atlantik Sitiju i način na koji je prekinuta su obišli svet, a "mirotvorac" momak po imenu Ibn Ali Miler svojih "pet minuta internet-slave" koristi ne za samopromociju, već kako bi ukazao na besmislenost te i bezbroj sličnih situacija.

Vesti četvrtak 23.03. 15:50 Komentara: 23
strana 1 od 3207 idi na stranu