Prva devojčica u selu posle 27 godina

Jelena Breški (5) prva je devojčica u selu Breški brijeg u Hrvatskoj posle gotovo tri decenije. Ponosni tata za hrvatsko internet izdanje lista "24 sata" kaže da se šuška kako je za rađanje muške dece kriva voda pa pije gemište.

Romana Bilešić Izvor: 24sata.hr
andreyutzu / sxc.hu
andreyutzu / sxc.hu

U komšiluku nemam prijateljica, oko mene su sami dečaci. A oni se ne igraju lutkama. Zato volim da idem u vrtić, tamo imam i lutke i prijateljice, a najbolje su mi Kaja i Matea, poverila se Jelena Breški (5) iz Breškog brijega kraj Lepoglave.

U tom selu 27 godina rađala su se samo muška deca, njih dvadesetak, ali mnogi se nadaju da je njenim rođenjem 15. oktobra 2007. godine ta tradicija zauvek prekinuta.

Jelenin otac Zvonko (42) kaže da selom već godinama kruži priča o izvoru vode kraj Vudelje na Ivančici, a koja se sliva u breškobriješke vodovode. Nagađa se da je tajna rađanja isključivo muške dece u selu baš u njoj.

“Zato ja vodu uopšte ne pijem, pijem samo gemište”, šali se Zvonko dok pomno prati svaki pokret svoje jedinice.

Jelena je srećna i brbljiva devojčica koja obožava crtaće “Winx”, bojenje, pevanje, crtanje, igranje kompjuterskih igrica, ali i barbika.

Jedino društvo za povremeno igranje žmurke su joj komšije Filip, Patrik, Ivan i Lovro, ali kad god može, trči i mazi psa Reksa i mačka Garfilda. Jelenina majka Jasna (40), presrećna je što je u “muškom selu” na svet donela kćer.

- Zvonko i ja smo pet godina u braku i brzo smo dobili dete, i to još devojčicu. Sećam se da mi je jedan stari pedijatar u porodilištu rekao da je Jelena najlepše dete od svih novorođenih na odeljenju - hvali se Jasna.

U Breškom Brijegu poslednja devojčica pre Jelene rođena je 1980. godine. Meštani kažu da se znalo događati da lekari trudnicama u više navrata na ultrazvuku kažu da nose devojčice, ali da na kraju rode sinove.

U selu su u ovom trenutku trudne još dve žene. Jednoj je potvrđeno da nosi sina, a druga još ne zna pol deteta. Iako se nadaju novim devojčicama u selu, Breškobriježani ne žele da se prerano raduju.

Vesti

Ovo je najteža vežba američkih marinaca (VIDEO)

Poznato je da je obuka američkih marinaca teška i ponekad brutalna. Pre nego što vam bude dozvoljeno da odete na bojno polje, morate da izdržite nekoliko meseci teškog i intenzivnog treninga. Simuliranje pada helikoptera jedna je od najstrašnijih vežbi.

Vesti petak 12.02. 16:30 Komentara: 0

Big Time Rush - nova serija na TV B92

Od ponedeljka 15. februara svakog radnog dana u 19h na TV B92 emitovaće se serija “Big Time Rush” po istoimenom muzičkom bendu koji čine četvorica mladića a koja je zaludela tinejdžere širom sveta

Vesti petak 12.02. 14:19 Komentara: 0
strana 1 od 2629 idi na stranu