Bebe plaču na maternjem jeziku

Od prvog dana života deca plaču "na jeziku" svojih roditelja, pokazala je jedna međunarodna studija.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

12:30

Default images

U istraživanju obavljenom na 60 beba, 30 francuskih i 30 nemačkih, starosti od tri do pet dana, utvrđeno je da one počinju da uče jezik još u majčinoj utrobi pa se i njihov plač razlikuje u zavisnosti od maternjeg jezika, prenosi Rojters.

Francuska novorođenčad plaču sa uzlaznom, a nemačka sa silaznom intonacijom - što odgovoara karakterističnim razlikama u melodiji dva jezika.

Katlin Vermke, sa nemačkog Univerziteta u Vircburgu, koja je vodila ovu studiju u saradnji sa američkim i francuskim kolegama zaključuje "da su bebe u stanju da proizvode različite melodije plača" i da preferiraju one koje odgovoraju jeziku koji su slušale dok su bile u materici.

Neka ranija istraživanja su utvrdila da su fetusi u stanju da memorišu zvuke iz spoljnog sveta tokom poslednja tri meseca trudnoće, a naročito su "osetljivi" na melodije, bilo da je u pitanju muzika ili jezik. Takođe je utvrđeno da od dvanaeste nedelje života bebe već mogu da reprodukuju neke samoglasnike koje izgovaraju odrasli.

Tim Ketlin Vermke ističe da njihovo istraživanje potvrđuje da je plač beba prvi pravi pokušaj posebne komunikacije sa majkom.

Novorođenčad su verovatno veoma motivisana da imitiraju ponašanje svoje majke da bi privukla njenu pažnju i izgradila vezu sa njom. Bebe veoma rano počinju da imitiraju melodiju njenog glasa, zbog toga što je to možda jedini aspekt majčinog govora koje mogu da imitiraju, zaključak je međunarodnog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: